Societat

Via doble cap al mercat de treball

Les universitats catalanes ofereixen aquest curs més del doble de places per a carreres amb dues titulacions que l'any passat

Els estudiants veuen en aquesta modalitat una solució per obrir el ventall del seu futur laboral

Els dobles títols faciliten l'optimització
de recursos

Acusada sovint de no tenir prou reflexos a l'hora d'adaptar-se als canvis de la societat i, ja no diguem, del mercat de treball, la universitat catalana ha sacsejat el mapa acadèmic amb l'eclosió de les dobles titulacions. En un any, les universitats públiques catalanes han duplicat el nombre de places per a aquesta modalitat (el curs passat n'hi havia 610 i aquest, 1.535) i han quedat lluny de cobrir tota la demanda.

Les universitats han jugat fort a favor de les dobles titulacions, però el que veritablement ha fet disparar el nombre de carreres de dos títols ha estat la greu crisi econòmica que viu el país. “Aquesta modalitat té un doble interès: per a l'estudiant i per a la universitat”, diu el vicerector de professorat i programació acadèmica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Juan Jesús Donaire. “D'una banda, a la universitat li permet ampliar l'oferta a cost zero, fer un ús més eficient dels recursos i captar estudiants més motivats, mentre que per a l'estudiant és una manera ràpida d'obtenir dos títols i una formació doble per incorporar-se al mercat laboral”, explica Donaire.

En ple debat sobre la necessitat de racionalitzar el mapa de titulacions per evitar duplicitats innecessàries i ajustar-se més a les demandes del mercat de treball, les universitats han apostat fort pel 2x1. La Universitat de Barcelona (UB) encapçala el rànquing de places de dobles titulacions, amb 751, més de la meitat de les quals (395) són del grau d'educació infantil i educació primària, una doble carrera de nova creació que ja s'ha convertit en la més sol·licitada d'aquesta modalitat d'estudis. Es tracta d'un grau que forma part del pla del govern de millorar la formació dels mestres a través d'apujar la nota de tall als aspirants a docents per captar els millors estudiants.

Altres universitats, com l'Autònoma, també han apostat per la formació dels mestres, però amb una altra modalitat d'estudis. “A nosaltres –explica Donaire– se'ns fa estrany que hi hagi una persona experta a educar nens de zero a dotze anys”, que és el que es planteja en la doble titulació d'educació infantil i educació primària. “Per això apostem per altres fórmules com ara el grau d'educació primària amb menció en anglès [que ja està en marxa] i estem preparant especialitats lligades a la feina del docent com ara la logopèdia.”

Dobles titulacions a banda, especialitats com la de la UAB sembla que també s'estan fent lloc en el nou mapa de titulacions. Centres més petits com ara la Universitat de Vic (UVic) també s'han afegit a les carreres amb valor afegit i, des d'aquest curs, en la mateixa línia que la UAB, ofereixen un grau d'educació primària amb menció en anglès.

La resta d'universitats de fora de l'àrea metropolitana de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat de Girona (UdG), han estrenat aquest curs dobles titulacions. Sis la UdG, quatre la UdL, i una (educació infantil i educació primària) la URV.

També es va estenent cada cop més la modalitat de carreres dobles compartides amb altres universitats de Catalunya o de fora, com les que ofereix la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en col·laboració amb noranta universitats estrangeres.

De fet, les dobles titulacions ja fa anys que són al mercat universitari, però mai com ara hi havia hagut un boom tan gran. “Aquest any hem ampliat l'oferta, però ja teníem experiència”, recorda el vicerector de l'Autònoma, que, “per la seva condició d'universitat de campus, amb totes les facultats a prop, és ideal per a aquest tipus d'estudis”. “El curs vinent –afegeix Donaire– n'oferirem algunes més.”

Unificar primers cicles

Amb les dobles carreres en ple procés d'expansió, el pas següent en l'evolució del mapa de titulacions serà, probablement, la unificació dels primers cicles de graus universitaris amb moltes matèries comunes en un nombre més reduït de titulacions. Si més no, això és el que es pot desprendre de les paraules que va pronunciar ahir el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, que va anunciar que les universitats públiques catalanes estudiaran implantar aquesta modalitat en les reunions d'aquest curs en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

Castellà va voler deixar clar que la mesura no persegueix una reducció del nombre de titulacions (actualment n'hi ha 470), sinó reduir les “portes d'entrada a la universitat”. El secretari d'Universitats no va avançar quin percentatge de carreres afectarà ni quins seran els terminis del procés.

Mentrestant, l'última gran esperança dels joves per accedir al mercat de treball és obrir el ventall al màxim, i les dobles titulacions s'estan revelant com un sistema atractiu per als estudiants i per a les universitats.

3
universitats
públiques estrenen les dobles titulacions.
395
places
del grau d'educació infantil i primària ofereix la UB.

Grau inèdit en filosofia, política i economia

L'Aliança 4 Universitats (A4U) –integrada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i la Universitat Carlos III– oferirà aquest curs un grau conjunt en filosofia, política i economia, una titulació pionera a l'Estat espanyol. El nou grau, la primera titulació impartida conjuntament entre universitats de dues comunitats autònomes, tindrà quatre anys de durada i es cursarà principalment entre Barcelona i Madrid, tot i que inclourà també estades a l'estranger.

El primer dels quatre cursos, que tindrà un cost de 1.656 euros, es farà a la Universitat Pompeu Fabra, on ahir 41 estudiants van començar les classes al campus de la Ciutadella. El segon curs es farà a Madrid; el tercer, a l'estranger, i el quart, destinat al treball de fi de grau, en una de les universitats participants o en un centre d'intercanvi.

El grau disposarà d'un programa d'ajuts per finançar la mobilitat dels estudiants, que anirà a càrrec de l'Obra Social de La Caixa. L'entitat ha firmat un conveni de col·laboració amb les quatre universitats en el qual es compromet a aportar un total de 600.000 euros, que aniran destinats a entre 100 i 200 ajuts. L'objectiu és garantir que les dificultats econòmiques no seran un impediment per cursar la titulació. Aquesta aportació es farà en un termini de quatre anys, corresponent als quatre cursos acadèmics.

En l'acte de presentació del nou grau va assistir el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, que es va felicitar pel fet que “l'oferta interuniversitària comença a ser pensable”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.