Societat

El TSJC imposa el 25% de castellà a dues escoles més

Sis famílies van portar a la justícia l'escola pia Santa Anna de Mataró i El Pinar de Sant Cugat del Vallès

Centres de la capital del Maresme convoquen una concentració de rebuig a la sentència

Dues escoles més hauran d'impartir el 25% de les classes en castellà: l'escola pia de Mataró i El Pinar de Sant Cugat del Vallès. La demanda presentada per una família del centre mataroní obligarà a partir de dimarts a impartir el 25% de les classes en castellà a dues aules, de 3r i 5è, on estudien els seus fills. La direcció de l'escola va comunicar ahir a les famílies com la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obliga a prendre mesures cautelars fins a final de curs per complir la demanda d'una família que reclama l'ensenyament en castellà.

En el comunicat, el centre deixa clar que el model lingüístic català assegura el coneixement de les dues llengües oficials quan acaba l'ensenyament obligatori. “És un model plenament vàlid que ha estat reconegut internacionalment com un bon model pedagògic i de convivència i respectuós amb tots els alumnes siguin quines siguin les seves necessitats i procedències. A la nostra escola s'aplica amb total normalitat.”

Des de la direcció, David Gallemí es limitava a dir que s'ha de parlar amb les famílies afectades i els treballadors per poder organitzar el que queda de curs i acatar la sentència. “Això se'n va més enllà de Mataró i abans de res s'ha de parlar amb les famílies i portar-ho de la millor manera possible per no afectar els alumnes el que queda de curs.”

Els representants de l'AMPA es reunien ahir mateix amb la direcció per conèixer la proposta del centre, que seria fer un desdoblament de l'àrea de matemàtiques i oferir aquesta matèria també en castellà per a un grup d'alumnes. Els pares afectats esperen conèixer-ne avui els detalls, però ja han manifestat el seu rebuig i esperen que l'AMPA faci públic un comunicat conjunt amb el centre. “Som 2.400 alumnes i estem parlant d'una família”, es lamentava un dels pares. Des d'altres escoles de la ciutat, i a través de les xarxes socials, es convocava la comunitat educativa aquesta tarda a la plaça Santa Anna, davant del centre educatiu.

A l'escola El Pinar de Sant Cugat, la demanda ha vingut per part de cinc famílies que reclamen l'escolarització en castellà dels seus fills. L'alcaldessa del municipi, Mercè Conesa, va criticar que es vulgui canviar el sistema educatiu per via judicial i va recordar que aquesta és la segona escola de Sant Cugat a la qual el TSJC imposa el castellà, ja que el febrer passat es va aprovar la mateixa mesura per a l'escola Santa Isabel.

Aquests casos arriben després que el Tribunal Suprem confirmés , en dos casos anteriors, que el 25% de les classes eren una proporció “raonable'' i desestimés el recurs de les famílies que sol·licitaven arribar al 50%. Responent a preguntes de CiU al Senat, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va assegurar ahir que ni els alts tribunals ni els espanyols ni ell mateix creuen que fer servir el castellà com a llengua vehicular de l'ensenyament en una “proporció raonable” sigui un atac al català.

LA FRASE

Cal parlar amb les famílies i portar-ho de la millor manera possible perquè no afecti els alumnes
David Gallemí
director de l'escola pia santa anna de mataró
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.