Política

L'aval al dret a decidir posa el fiscal superior a la picota

El fiscal general de l'Estat obre un expedient per rellevar Rodríguez Sol, que diumenge va legitimar una consulta que respecti la legalitat

La decisió la prendrà aquest mes el Consell Fiscal

El pronunciament públic del fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, sobre el procés sobiranista li podria costar el càrrec, tot i haver-se limitat a legitimar la celebració d'una consulta que es faci dins de la legalitat. De moment, el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, li va obrir ahir un expedient que podria acabar amb la seva destitució. L'última paraula la tindrà el Consell Fiscal, que es reunirà després que Rodríguez Sol comparegui per donar les explicacions pertinents. La decisió es prendrà aquest març, segons fonts de la fiscalia general de l'Estat.

El desencadenant va ser una entrevista que Europa Press va publicar diumenge i en què Rodríguez Sol, després d'advertir que cal “ser realista” perquè ara per ara “no hi ha un marc legal que permeti un referèndum sobre la independència”, precisava que existeixen “alternatives” per fer encaixar aquest marc legal amb una “realitat social d'una part important de la població que creu que és millor per a Catalunya un model diferent”. Per exemple, usar la futura llei de consultes per fer “preguntes d'un altre estil” sense saltar-se la Constitució. En la mateixa entrevista, Rodríguez Sol afirmava que “cal donar al poble la possibilitat d'expressar el que vol; en general, a qualsevol poble”. A més, sobre una eventual reforma constitucional, va explicar: “Totes les lleis es poden modificar, i cal valorar si la norma continua responent a una realitat social com era l'any 78 o si hi ha una realitat diferent, plural, que n'aconsellaria una modificació”, tot i precisar que decidir-ho correspon als polítics. Tot en termes similars als que ja havia usat en una entrevista a El Punt Avui publicada el 10 de febrer passat.

El que llavors no va aixecar cap polseguera, ara ha provocat un terrabastall que ahir mateix, abans que es fes públic l'expedient, Rodríguez Sol va intentar amortir amb una nota en què desmentia “qualsevol suport, directe o indirecte, a un projecte secessionista”; insistia que els seus comentaris “parteixen del marc legal” i es limiten a assenyalar “distintes possibilitats, que correspondrà desenvolupar al poder legislatiu”, i matisava que amb l'opinió expressada sobre l'ús de la llei de consultes no insinuava “que es pugui utilitzar per esquivar les lleis vigents”. No li va servir per parar el cop. Torres-Dulce, satisfent les demandes de diversos mitjans de comunicació, va signar el decret per iniciar un expedient de remoció, una mesura que no s'havia aplicat fins ara a cap fiscal superior d'una autonomia, i que generalment acaba amb el relleu de l'expedientat, segons van explicar fonts de la fiscalia general de l'Estat.

A Rodríguez Sol, membre de la conservadora Associació de Fiscals, el va proposar per al càrrec Torres-Dulce al Consell Fiscal, que el juliol passat el va nomenar amb onze vots de dotze possibles, i en aquests vuit mesos ja ha tingut dos xocs amb el seu avalador. L'anterior, sonadíssim, va ser arran de les informacions que, basades en un informe apòcrif de la unitat de delictes econòmics i fiscals de la Policía Nacional, va publicar El Mundo en plena campanya electoral catalana, i que vinculaven Jordi Pujol i Artur Mas amb comptes a Suïssa. Llavors, Rodríguez Sol va prendre la iniciativa i va anunciar accions contra el diari –un dels que ahir en demanava la destitució– per un presumpte delicte de calúmnies, i el fiscal general el va desautoritzar perquè el cas ja estava judicialitzat amb les querelles presentades per Pujol i Mas.

Un conservador sorgit de l'elit dels fiscals i amant del western

Abans que el desembre del 2011 l'acabat d'escollir Mariano Rajoy com a president espanyol col·loqués Eduardo Torres-Dulce (Madrid, 1950) al capdavant de la fiscalia general de l'Estat, aquest jurista de caire conservador i moderat ja formava part de l'elit fiscal però era força més conegut pel fet de ser un amant del cinema, sobretot del gènere western, del qual és un gran especialista. La seva presència era força habitual en els programes que el cineasta José Luis Garci ha dirigit en diverses cadenes. És autor, a més, de diversos llibres sobre la matèria i d'articles en revistes especialitzades. El Real Madrid és la seva altra gran passió i, de fet, va dimitir del comitè d'apel·lació de la federació espanyola per haver perdonat un partit de sanció al davanter Hugo Sánchez. Instructor del ministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón durant la seva preparació per a la carrera fiscal i enemic reconegut del seu antecessor en el càrrec, Cándido Conde-Pumpido, un dels seus primers anuncis polèmics va ser ordenar investigar una nova pista de l'11-M. Dies més tard, matisava que el cas estava sentenciat i que la seva ordre no pretenia invalidar una resolució avalada pel Tribunal Suprem. Més recentment, i arran de l'aparició dels papers de Bárcenas, Torres-Dulce va assegurar que hi havia “indicis i raons” per investigar el PP. 

montse oliva

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.