El lector escriu

L'hora de la veritat

Durant la campanya per a les eleccions municipals es va parlar molt de participació ciutadana. Per exemple, en el cas de Blanes tots els partits van prometre mesures per revitalitzar la democràcia, tot desfermant una mena de febre participativa i una cursa per veure qui era més participatiu. Curiosament, tots els partits representats al consistori han format part d'equips de govern en algun moment de les dues darreres legislatures, sense que mai s'hagin pres mesures serioses per impulsar la participació ciutadana. Més aviat s'han limitat a perpetuar l'actual sistema jeràrquic de presa de decisions com a praxi política. Així, ni tan sols no s'ha plantejat la modificació del reglament de participació ciutadana, o ningú ha vist la necessitat d'adequar el reglament orgànic municipal per fer dels plens un espai útil on sentir-nos partícips del projecte de poble que volem.

Per què només es fa públic l'ordre del dia dels plens municipals amb uns enunciats inintel·ligibles i no els textos íntegres de les mocions que es presenten? Per què els partits tenen por que els ciutadans estiguem ben informats? Un poble ben informat és capaç de plantejar dubtes i alternatives. Aquest esperit crític és l'eina que els ajuntaments haurien d'explotar per fer dels nostres municipis llocs més habitables, cohesionats i solidaris. I això els espanta, perquè sovint s'anteposa l'interès dels partits al de les persones i es dóna més importància a qui proposa i executa les accions (per penjar-se medalles i treure'n rèdit) que a les propostes en si mateixes.

Després de tantes promeses a canvi de vots, cadires i càrrecs, ha arribat el moment de canviar de xip, d'obrir les portes dels consistoris a la ciutadania. Cal definir entre tots, i no només des de l'elit dels polítics professionals, els compromisos amb la societat. Aquesta és la força de la gent. I aquest és el capital humà que tenim per construir una societat més lliure, justa i solidària. Ha arribat l'hora de la veritat

Blanes (Selva)

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.