Opinió

de set en set

Que els deixin fer

Per si algú té la temptació de menystenir la Via Catalana, aquí va una primera xifra: 30.000. Són els voluntaris que l'ANC calcula que s'hauran mobilitzat per a la cadena humana que l'Onze de Setembre anirà d'Alcanar al Pertús. La performance, com l'ha qualificat Ciutadans, a l'hora de criticar-ne la participació de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha fet aixecar de la cadira un nombre similar al de les persones que van col·laborar amb els Jocs Olímpics. Poca broma. Només per donar alguna referència, els voluntaris de la Via Catalana sobrepassen els votants que Cs va obtenir, per separat, a Lleida –6.800–, Girona –12.200– i, fins i tot, a Tarragona –26.000–. El gruix dels electors dels d'Albert Rivera és a Barcelona, on en va obtenir més de 228.000. En total, i amb un creixement espectacular, Ciutadans aconseguien en els darrers comicis més de 273.800 sufragis. La cadena té a hores d'ara 300.000 inscrits. I aquí, la segona gran xifra. La performance es preveu de les grans.

Farien bé les formacions de no desqualificar una iniciativa que, agradi o no, ja ha aconseguit un primer èxit, ni que sigui amb la preparació. I, en comptes de referir-s'hi amb qualificatius més o menys ocurrents, intentar canviar-ne el lema, o fer una crida als fidels indecisos perquè no hi vagin, podrien optar per quelcom tan difícil com deixar fer. I analitzar quins són els motius pels quals persones que no se senten vinculades pels partits, sí que responen i s'activen amb les crides d'entitats de la societat civil. Perquè, probablement, i seguint idèntic esquema que l'any passat, passarem la resta d'agost parlant sobre els polítics que hi aniran o els que se n'absentaran. I de si és oportú o no que ho facin. Però, igual que en la manifestació del 2012, i en espera del que passi l'Onze de Setembre, en la Via Catalana els polítics són només artistes secundaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.