Les patates de La Deu, 70 anys
Qui no ha provat mai les famoses patates de La Deu d'Olot? Doncs bé, aquest any 2013 es compleixen 70 anys de la seva implantació pel matrimoni Maria Reixach i Lluís Vila, de la nissaga dels Reixach, família que en diferents generacions han mantingut i fet créixer el restaurant La Deu des de fa més de 100 anys. La Maria, que ja tenia un toc d'empresària del seu temps, al 1943 en el seu viatge de noces a Mallorca va portar la recepta a Olot, concretament a La Deu, i les varen començar a fer tímidament per a alguns clients especials. L'alcalde d'Olot de l'època, Pere Bretcha, va voler obsequiar el governador civil de la província amb un menjar especial amb motiu de la visita d'aquest per les festes del Tura, i així va ser i tots els comensals varen quedar encantats. L'esmentat alcalde, quan anava a La Deu a dinar, demanava les patates que inicialment eren demanades per la resta de clients del restaurant com “patates d'en Bretcha”, més endavant es va professionalitzar tot plegat i es varen implantar amb el nom de patates de La Deu o patates d'Olot. Quan jo era jove i estudiava, d'això fa uns 40 anys, vaig treballar a La Deu cinc estius. Tinc bons records d'aquella època, conec molt bé el producte, la família i els seus valors de treball i esforç que s'han anat transmetent de generació en generació. Ara comanda els negocis de la família en Pere Reixach, excel·lent professional i gran persona. Tots plegats es mereixen aquest reconeixement i felicitació pels seus 70 anys de les patates de La Deu o patates d'Olot, una petita fórmula però un gran producte, que molta gent ha intentat copiar però com les que es fan a La Deu, enlloc. Gràcies, família Reixach, pels valors que em vàreu transmetre, i un record especial per a en Josep, en Pep, gran amic meu traspassat fa anys.