Editorial

Afermar el món casteller postpandèmic

Els Castellers de Vilafranca van guanyar ahir el concurs biennal de castells de Tarragona, al davant de les colles Joves i Vella de Valls, respectivament. La jornada final a la Tarraco Arena Plaça culminava tres diades de concurs per al mig centenar de colles punteres, entre la de segon nivell de dissabte i la del diumenge anterior a Torredembarra. Unes actuacions que han servit per prendre el pols al món casteller, una afició que va estar totalment aturada durant dos anys per la pandèmia de covid, que va obligar a suspendre el concurs del 2020, per exemple. Van ser dos anys sense assajar ni actuar perquè fer pinya implica un inevitable contacte físic i risc de contagi. En la reobertura d’activitats socials restringides els anys 2020 i 2021, els castells van quedar en l’últim lloc, i aquest fet encara s’arrossega. Les colles no han recuperat la normalitat fins al 2022, quan el percentatge d’immunitat ha arribat a un nivell molt alt.

Malgrat que les grans colles van demostrar tenir els castells de gamma extra al seu abast, ahir se’n van veure vuit, les grans construccions límit que requereixen una gran pinya no han sovintejat al llarg de la temporada, precisament pels dos anys perduts. Si bé les grans agrupacions han pogut recuperar terreny en uns mesos, altres colles amb menys castellers o amb menys tradició han patit força la inactivitat i algunes gairebé no han ni arrencat. La reordenació de les colles mitjanes i petites és un fet i algunes han renunciat a actuar aquest 2022. Força castellers van optar durant l’aturada per altres alternatives d’oci que no implicaven contacte social, la canalla que pujava als castells s’ha fet gran o ha calgut ensenyar-ne a altra de nova que no havien vist mai ni castells a plaça. Massa reptes i handicaps per a algunes colles que expliquen que els dos anys de pandèmia han fet recular el nivell de construccions vuit o deu anys enrere. Tot i les característiques del concurs tarragoní, que aviat farà un segle de vida –amb puntuació i recompensa monetària per a les colles–, diades com la d’ahir acosten el món casteller a la normalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia