Editorial

Israel veta l’ONU per imposar la seva veritat

La reacció sobreactuada d’Israel contra l’ONU i el seu secretari general respon a l’intent del govern de Netanyahu d’imposar el seu relat dels fets com a veritat absoluta –en paral·lel impedeix l’accés de verificadors independents–, un discurs únic per legitimar el càstig diari al territori palestí i una ofensiva terrestre que considera imperativa. Dimarts, António Guterres va ajustar-se amb pulcritud als fets quan va condemnar inequívocament els “actes de terror sense precedents” comesos per Hamàs i va expressar que aquesta violència no sorgia “del no-res” sinó “de 56 anys d’ocupació asfixiant que pateix Palestina”. Israel ignora voluntàriament la primera part del missatge, interpreta la segona com una justificació del terrorisme i passa de la retòrica –fanatitzada, com quan va equiparar Hamàs amb l’Alemanya nazi, però retòrica al cap i a la fi– als fets demanant la dimissió de Guterres i revocant els visats al personal de l’ONU. Es tracta d’una esmena total als intents d’explorar una sortida diplomàtica que Israel no preveu i que, en canvi, concorda amb les intencions explícites de revenja, d’“esborrar” Hamàs de la Terra. Amb dotze dies de conflicte queda palès que les víctimes civils, el respecte a les convencions internacionals i el risc d’esclat d’un conflicte a gran escala preocupen relativament Israel.

La feina de l’ONU i Guterres es complica. La mateixa ONU, que el 1947 va definir com a solució la partició de la Palestina sota control britànic en dos estats, no ha aconseguit que s’implementi en pau. El dret de vet en el Consell de Seguretat impedeix aprovar resolucions sobre aquest tema i l’aptitud de Nacions Unides queda qüestionada. Un conflicte amb 76 anys d’història mereix que es vagi més enllà de la compassió cap als afectats. Exigeix solucions diplomàtiques i l’ONU és l’organisme que sobre el paper les hauria d’arbitrar. Defensar les pròpies resolucions és el que intentava fer Guterres, però la ruptura anunciada per Israel –refredament, en el millor dels casos– equival a negar a l’ONU la condició d’actor en el conflicte, i mentre els Estats Units continuïn fent costat Netanyahu, com fins ara, això no canviarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia