Opinió

LA GALERIA

Incivisme

Cada dia es pot veure que el civisme no es guanya a cops de normativa, reglament, ordenança o prohibició... ni amb sancions

L'Ajuntament de Girona feia tancar dimecres una de les barraques de la Copa i una parada per haver venut alcohol a menors. Les cròniques periodístiques han explicat que la regidora de l'àrea va dir que serien “inflexibles” i que cal “donar imatge”. Res a dir sobre la inflexibilitat, però si un dels arguments de pes és la imatge, ja no s'aguanta tant. Massa sovint sembla que s'actua, o es dicten normes, o es regula per una qüestió d'imatge, o perquè toca. Només cal mirar les ordenances dels municipis del nostre entorn per veure que en molts casos queden en paper mullat, ja que s'incompleixen reiteradament amb total impunitat. Per posar un exemple, repassant l'ordenança de civilitat de Girona trobem que diu literalment que està prohibit defecar, orinar o escopir a la via pública, i també regar les plantes de l'exterior dels edificis fora de l'horari que va de les 22 hores a les 8 hores del dia següent i llençar papers, xiclets, recipients o deixalles fora de les papereres. I així, un reguitzell de prohibicions i normes sobre què podem fer i què no. Però no cal que siguin Fires, que tots ja sabem que són dies de disbauxa, per veure persones orinant pel carrer, escopint o regant les flors, i per tant els vianants, a les sis de la tarda. Perquè una cosa és el que diu un paper i una altra de ben diferent, la realitat. Cada dia es pot veure que el civisme no es guanya a cops de normativa, reglament, ordenança o prohibició… I, pel que es veu, tampoc amb sancions. Només fa uns dies, durant un debat sobre el futur dels mitjans de comunicació, un dels participants en la taula rodona va plantejar, de manera sorprenent, el tema de l'obligació que tenen els mitjans de mostrar comportaments exemplars. Va ser sorprenent perquè el debat no anava tant sobre els continguts com sobre els nous mètodes i canals de comunicació. I va posar l'exemple de com els joves escupen cada vegada més pel carrer, i ho atribuïa al fet que veuen contínuament per la tele que tota mena de personatges, principalment futbolistes, ho fan. Els joves, i no tan joves, segueixen un patró, uns comportaments que no canviaran per més prohibicions que es dictin. És simplificar-ho, però és la realitat. Com ho és que hi haurà qui continuarà venent alcohol als menors. Que no vol dir que no s'hagi de continuar actuant per evitar-ho i no s'hagi d'actuar per formar les persones i evitar la resta d'actituds incíviques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia