Opinió

Keep calm

El debat del PSOE

Sánchez, Díaz (i López); aquest matí estaran tots tres junts sense possibilitat d'evitar-se

L'atractiu polític d'aquest dilluns passarà per la seu del PSOE a Madrid. Un entremès en format debat –Díaz, Sánchez i López– moderat per la presidenta de l'Associació de Periodistes de Madrid. Un debat espectacle sortit de tècniques de comunicació de futur. Tot un xou que marcarà un abans i un després de la llarga lluita de les primàries socialistes de dissabte vinent. Serà el primer cop que estaran tots tres junts sense possibilitat de rebutjar-se com va passar en el funeral de Carme Chacón. Les mirades estaran posades en Díaz i Sánchez. Els dos grans enemics, rivals polítics i personals. La seva relació és inexistent i s'odien. No fan comèdia. No es poden veure ni en pintura. No se saluden i en privat es menystenen tant com poden. Un històric socialista em comentava que el socialisme s'hauria de remuntar a les èpoques d'Indalecio Prieto i Largo Caballero –el darrer va suggerir a la militància en un debat tens i de mà alçada: “Treguin les pistoles que votarem”– per comparar la picabaralla existent entre Díaz i Sánchez, o, més civilitzat, la picabaralla gairebé pública en els darrers anys que mantenien González i Guerra, que es va intensificar amb aquell “renovadors de la merda”.

Els partits grans estan en caiguda lliure. S'ha vist a França darrerament. Un fet que ha fet créixer i està potenciant els populismes. A Espanya, el PSOE i la seva socialdemocràcia són més necessaris que mai com a partit fort de l'oposició. Les primàries del PSOE poden fer canviar de dalt a baix el panorama polític. Un PSOE pactista amb el PP i liderat per Susana Díaz deixarà mans lliures al govern actual amb una oposició de Podemos que encara no és alternativa real de govern. Un PSOE liderat per Pedro Sánchez visualitzarà una oposició que pot redreçar un govern central que té corda per estona. Els socialistes catalans, amb la boca petita, prefereixen Pedro Sánchez.

El vot de la militància està decidit. Però el debat d'avui a la seu socialista no admet errors per a un partit que molts ciutadans esperen que torni a ser fiable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia