Opinió

A la tres

Les 24 hores de Santamaría

“Vint-i-quatre hores i que les temudes lleis s’esfumin. Això és el que voldrien els de Mariano Rajoy

Soraya Sáenz de Santamaría presumia que el govern espanyol en té prou “amb 24 hores” per paralitzar la llei del referèndum i la de transitorietat. De les moltes reaccions del govern del PP a la norma que ha de regular l’1-O, que inclouen les ja clàssiques amenaces de María Dolores de Cospedal alertant que l’exèrcit és el garant de la unitat d’Espanya, o la promesa diària de Mariano Rajoy que la consulta catalana no es farà, crida l’atenció la de la vicepresidenta espanyola. Si el text fet públic dimarts preveu la proclamació immediata de la independència en cas que guanyi el sí, Sáenz de Santamaría respon que només els cal un dia per desactivar les normes. Fatxenderia aplicada als tempos. Un josocmésfortquetu mirant el cronòmetre.

Vint-i-quatre hores i que les temudes lleis (per al govern espanyol, s’entén) s’esfumin. Això és el que voldrien els de Rajoy. I saben que no passarà.

Que la pugna que mantenen l’executiu estatal i el català per posar les urnes l’1 d’octubre és desigual és una evidència. El govern de Madrid disposa de totes les armes d’un Estat per intentar aturar la convocatòria. La gran incògnita segueix sent com ho pensa fer. Mentre la Generalitat avança en els passos que han de conduir a la votació de l’1 d’octubre, l’executiu del PP no dona pistes sobre els seus plans per impedir-la. Cap indici més enllà de les apel·lacions constants a la Constitució, les acusacions relacionades amb el colpisme i els avisos. El de Sáenz de Santamaría, de consum intern per als populars, per deixar clar que són ells els que tenen la paella pel mànec.

No n’hi hauria prou amb vint-i-quatre hores. Ni per frenar les dues lleis com farda la vicepresidenta espanyola ni encara menys per aturar la consulta, que és el que somiaria l’executiu estatal. La promesa de qualsevol termini està destinada a engreixar el sac d’incompliments dels populars. I potser arribat aquest punt és l’hora de ser seriosos, abandonar declaracions efectistes per calmar els propis i posar les cartes damunt de la taula. Com preveu Rajoy frenar l’1-O?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia