Opinió

A la tres

La pilota de Soraya

“L’exclusió dels Mossos dels fòrums europeus d’intercanvi d’informació és un greu error

De totes les excuses, mitges veritats i afirmacions de dubtosa veracitat que s’han dit els últims dies ocupa un lloc preferent la formulada per la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, refredant la possibilitat que els Mossos d’Esquadra s’incorporin a l’Europol. “Cal estar molt pendents del que la mateixa normativa i gestió de l’Europol ens permet”, indicava. Poques hores després, era des de la mateixa agència europea de seguretat que li replicaven, desmentint-la. I situant la possibilitat que la policia catalana hi participi com “un afer nacional” que s’ha de resoldre “dins d’Espanya”. No queda cap dubte si un llegeix l’article 7.5 del capítol tercer del reglament, on es fixa que l’Estat pot autoritzar l’accés directe dels Mossos a l’agència. Digui el que digui, el vet és espanyol.

La pilota que Sáenz de Santamaría pretenia xutar endavant va rebotar-li en plena cara. La petició que els Mossos tinguin accés directe a la informació de l’Europol ha estat recorrent des que va acabar el desplegament el 2008. Amb la negativa constant com a resposta del govern espanyol. Fins i tot estant en nivell 4 d’alerta terrorista, amb atacs com ara els de Niça, Berlín i Londres, la premissa que sempre ha prevalgut es resumia en un testosterònic “aquí mana l’Estat”.

La passada Junta de Seguretat del juliol, finalment, va acordar que els Mossos s’integrarien en el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco) i que s’estudiaria en una subcomissió –encara per reunir– si podien accedir directament a les dades de l’Europol. Quatre dies després dels atacs de Barcelona i Cambrils, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, s’afanyava a recordar un compromís que lamentablement arribarà tard. Per si fos poc, Sáenz de Santamaría hi afegeix, a més, una ombra de dubte.

L’exclusió dels Mossos dels fòrums europeus d’intercanvi d’informació és un greu error. El mínim que es pot demanar, passat el 17-A, és que, ara sí, i sense més subterfugis, se n’acceleri l’entrada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia