Opinió

A la tres

Catalá i la crueltat

“Té el dubtós honor de ser el primer ministre reprovat pel ple del Congrés en democràcia

Divendres de la setmana vinent es compliran dos mesos del referèndum de l’1 d’octubre. En aquest temps, ningú del govern espanyol ha trobat un moment per demanar oficialment disculpes pels ferits per la violència policial d’aquella jornada. Més d’un miler de persones que l’únic que pretenien era expressar-se pacíficament a les urnes. Cap autocrítica per boca de cap membre de l’executiu estatal, responsable del desplegament de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil. Les úniques excuses, les del delegat de l’executiu estatal a Catalunya, Enric Millo, amb la boca més aviat petita. I responsabilitzant immediatament després el gabinet de Carles Puigdemont per haver animat els ciutadans a anar a votar.

Millo també s’ha quedat sol lamentant que el primer diumenge d’octubre un home perdés un ull per culpa d’una pilota de goma. Ho va fer a una ràdio l’endemà que l’afectat, Roger Español, fes públic que, malgrat la gravetat dels fets, ningú del govern estatal s’havia posat en contacte amb ell.

És pensant en Español i en la resta de víctimes de l’1-O que la suposada ironia exhibida ahir pel ministre de Justícia al Congrés és especialment feridora. En un exercici de màxima crueltat, Rafael Catalá, aplaudit pel PP, qüestionava els “centenars de lesionats” del referèndum i es mostrava “desitjós” de saber “si estan recuperats de les seves lesions”. És difícil qualificar aquestes declaracions sense que el que surti sigui un improperi. I més tenint en compte que el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya va certificar la xifra de ferits.

Catalá, que té el dubtós honor de ser el primer ministre reprovat pel ple de la cambra baixa en democràcia –després en vindrien d’altres, com Dastis o Montoro–, burlant-se dels que van patir la repressió policial ordenada pel govern al qual pertany. Insensibilitat o estratègia planificada? La consistent a restar credibilitat o minimitzar el que ha estat un dels errors majúsculs del govern de Mariano Rajoy. I aplicar-la amb totes les armes a l’abast. Incloent-hi la inhumanitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia