Opinió

LA GALERIA

Sobren arbres

Arbres talats, desapareguts

La setmana va començar dimarts amb aquesta piulada de l’Ajuntament de Salt: “Els treballs de millora de la plaça Pau Casals ja han començat. Es treuen els arbres més vells per guanyar llum i preparem els nous fanals per millorar la visibilitat a les voreres.” Hauria somrigut, sota les ulleres de sol, per la redacció lumínica si no fos perquè el tuit anava acompanyat de dues fotos on es veien arbres tallats i/o talats; troncs fermament arrelats ja sense copa; branques escampades damunt l’asfalt; extremitats serrades més pròpies d’un crim; saba regalimant per la vorera i el parc del violoncel·lista; tobogans, gronxadors i jocs de fusta per a la innocència muts testimonis de la fi de tanta matèria vegetal abocada al crematori per “vella”... avís per als avis que acompanyen nets en aquell entorn?

El terror arbori es va anar escampant pel pla de Girona com quan el 1959 es van tallar tots el arbres de la carretera de Santa Eugènia i dues dones horroritzades contemplant aital desgràcia varen quedar glaçades –petrificades– mirant al cel i l’eugenial Torres Monsó va aprofitar el grup escultòric –humà– que conformaven i va convertir-les –bronze– en història. Anys més tard elles mantenen l’esglai a la rambla de la Llibertat homenatjant Carles Rahola i denunciant els patíbuls.

La cosa va continuar per aquesta mateixa carretera de Santa Eugènia –a l’entorn del veïnat de la Rodona– quan van començar les obres per traçar el nou carril bici que connecta la plaça del Marquès de Camps amb la rotonda dels Maristes. Després de l’experiència del primer tram d’aquest carril –davant del forn Boix–, quan van ser sacrificats la desena d’arbres joves, el periòdic digital eldimoni.com tuiteja al regidor Joan Alcalà sobre quin serà el futur que els espera als dos magnífics exemplars d’arbres de la parada del bus de la Rodona –davant del restaurant Feliç– i aquest regidor respon: “[...] Els arbres en aquest cas no estan afectats. No entenc la preocupació que ha despertat.” Una bateria de fotos d’arbres talats, tallats, desapareguts, mai reposats, enterrats i enrajolats ha estat la resposta electrònica d’eldimoni.com juntament amb aquest breu text: “Pura precaució (gràcies!) basada en l’experiència.”

Encara no ens n’havíem refet quan divendres el regidor de Paisatge Urbà, Narcís Sastre, anuncia que l’Ajuntament té previst substituir en els propers mesos els arbres d’espècies exòtiques per exemplars d’autòctones i aturar així la proliferació d’espècies invasores a l’arbrat ornamental de carrers i parcs. Qui els va plantar, els arbres invasors? Els invasors només?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia