Opinió

Keep calm

Parlamentaris: i ara què fem?

Els ciutadans no han canviat el vot, però res serà igual a partir d’ara a l’hemicicle

Dimecres es constituirà el nou Parlament de Catalunya després de les eleccions del 21-D imposades via article 155 de la Constitució Espanyola. L’ambient és rar. Tot gira al voltant dels jutges, de les interpretacions del reglament del Parlament i del format telemàtic o per delegació de la investidura. No s’acaba de veure amb claredat per on pot tirar la política catalana en cas que arranqui la nova legislatura. Lògic i normal després de la forta sacsejada, amb empresonats, exiliats i danys múltiples al voltant del procés sobiranista. Tota la classe política intenta trobar el nord. Fa temps que el ciutadà l’ha trobat a l’hora d’anar a votar tot dient que hi ha la meitat de catalans independentistes i l’altra meitat, unionistes. Davant d’aquesta evidència la política ha de trobar la fórmula de fer conviure les dues modalitats. Fa temps que el ciutadà no canvia el vot per molt que es vagin repetint eleccions. A Catalunya a diferència d’Espanya no hi ha traspàs de vots d’un color a l’altre. De fet, han guanyat els missatges clars. El d’Arrimadas de Ciutadans –“jo posaré fi al procés”– i el de Puigdemont de JxCat –“jo seguiré amb el procés”–. Dos missatges molt clars que a partir d’aquesta setmana han de conviure a l’hemicicle del Parlament. Els ciutadans no han canviat el vot però res serà igual a partir d’aquesta setmana a l’hemicicle. Ha desaparegut la històrica Convergència Democràtica de Catalunya d’Artur Mas. Ha desaparegut Iniciativa per Catalunya (antic PSUC). Han desaparegut les temptatives de l’eix socialistes-populars. Un eix de poc èxit a Catalunya que de sempre ha tingut un to amenaçador en contra de l’independentisme i que en moments determinats va prosperar a Euskadi després del pla independentista d’Ibarretxe, quan van acabar governant els socialistes amb el suport dels populars.

Dimecres s’encetarà la nova legislatura. Veurem moltes cares noves que voldran veure en directe què es pot fer al Parlament. Ganes de foc nou amb uns parlamentaris que es preguntaran “i ara què fem?”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia