Opinió

Full de ruta

Saber popular durant el 3-O

Un llibre de fotografies mostra com el procés ha generat un nou tipus d’expressió popular: el cartellisme compromès, reivindicatiu i creatiu

Ramon Sicart és artista, galerista i editor de llibres d’art. Sovint, en la seva obra creativa, ha utilitzat la fotografia. I al llarg del procés ha participat en les grans manifestacions amb la seva càmera i la voluntat de copsar de manera creativa l’autèntic glatir dels participants. Per això, més que parar atenció en les capçaleres de les manifestacions, el 3-O, Sicart va enfocar l’ull i l’objectiu en els cartells fets a casa amb ràbia i imaginació. Saviesa popular en estat pur. Així, amb un cartró, un retolador i canviant el nom de pila es podien dir moltes coses: “Mariano Franco Bahamondes” o “Ja no ens alimenten molles, volem el pa sencer”. Algunes frases s’han convertit en emblemàtiques perquè han definit el nou tarannà de les mobilitzacions: “Sense iaies no hi ha revolució”. Sicart centra el focus en el cartell i el seu contingut. No li calen rostres, les expressions de la cara i de l’ànima s’expressen en les frases de collita pròpia o de personatges amb pedigrí combatiu. De Gandhi: “La violència és la por dels ideals dels altres” i de Desmond Tutu: “Si ets neutral en situacions d’injustícia, has escollit el costat de l’opressor”. També d’altres d’origen literari: “La força de tantes voluntats pot abatre muralles”, de Mercè Rodoreda; o d’origen popular com ara “El paper sempre guanya la pedra”, inspirada en un joc de pati o “Cargol treu banya”, de la cançó de parvulari. Però d’on van tirar de beta els manifestants va ser del cançoner contemporani. Des de Peret, el rei de la rumba catalana, amb “No estaba muerto estaba de parranda”, amb un retrat de Franco fins a la referència al tema de Mili Vanili “Espanya, carinyo, lo nostre no funciona”. Fragments de cançons d’Aspencat, Txarango o Obrint Pas fan que aquestes estrofes passin de la modernitat al classicisme popular. El llibre que recull aquestes imatges amb missatge: 3 Octubre - 155 reaccions per a una República (Sic/Art Edicions), amb pròleg d’Agustí Alcoberro, es presentarà a la fira d’edicions d’art Arts Libris per Sant Jordi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia