Opinió

LA GALERIA

La maqueta dels Sopa

El músic Marc Girona va enregistrar ara fa 30 anys la maqueta de Sopa de Cabra al seu estudi de gravació als Masos de Pals

Aquest any es commemora el 30è aniversari de la maqueta de Sopa de Cabra , històrica gravació que serà recordada a la segona edició de La Nit dels Sopa, el petit festival dins d’un gran festival (Temporada Alta) que tindrà lloc el 24 de novembre a la sala saltenca La Mirona . Aquella maqueta, que ja contenia clàssics com ara L’Empordà i El boig de la ciutat, es va gravar a l’estudi que el músic Marc Girona i Busquets (1946) tenia a casa seva, als Masos de Pals: probablement un dels pots llocs (l’únic?) on el 1988 es podien realitzar gravacions d’un cert nivell a les comarques gironines. I estem parlant d’un estudi que, en aquell moment, no estava ni legalitzat –els Sopa parlaven a la premsa de l’època d’un estudi “pirata”– i que Marc Girona va posar en marxa més aviat com una afició. Girona, que el 12 d’octubre vinent farà 72 anys, és un músic vocacional de llarga trajectòria: va estudiar piano i violí al Conservatori Municipal de Barcelona i als 16 anys ja tocava amb la cobla-orquestra La Lira de Sant Celoni. Després va fer incursions en el jazz i també en el rock: amb el Grup 080 va guanyar un concurs estatal de Radio España de Barcelona, i durant un any va formar part d’Els Vampirs, de Palafrugell. El conjunt Veracruz, la cobla-orquestra Atlàntida, Bravo, Melody, el grup d’havaneres Cafetó, Terra Nostra i el duet Vbells Temps van ser altres formacions en què va tocar Marc Girona abans de jubilar-se. Ara només fa música (“He gravat un parell de discos instrumentals”, diu) per a ell i els seus amics.

Pel seu estudi van passar desenes de grups, orquestres i formacions d’estils diversos: Mr. Soul, Xucu-pà, Metropol, Último Recurso i Zend Avesta són només una petita mostra de la música que Marc Girona va enregistrar per editar-ne discos o maquetes, abans de deixar-ho per concentrar-se en el seu ofici de músic. A més, l’any 2000 es va cremar bona part de casa seva, inclòs l’estudi gran, on havia gravat la bateria per a la maqueta dels Sopa: la resta ho va fer amb l’estudi petit, que no va quedar afectat per l’incendi, i per això va poder salvar algunes gravacions, entre elles una còpia del màster de Sopa de Cabra. Una petita joia. Com s’afirmava en un breu publicat al Diari de Girona el 10 de juny del 1988: “Us recomanem que escolteu la maqueta de Sopa de Cabra. Si es fan coses a Girona que estan bé, cal aprofitar-ho.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia