Opinió

A la tres

Línia dura del PSOE

“La resposta de l’esquerra socialista al 2-D ha estat cedir a la pressió interna i externa i sumar-se al PP i Ciutadans

Si a algú li quedava algun dubte ahir es va esvair: el president espanyol no té interès a acostar-se i molt menys seduir els partits independentistes amb una alternativa. Pedro Sánchez ho va deixar clar en el ple sobre Catalunya que se celebrava al Congrés. Sánchez va endurir i agrejar el to contra el sobiranisme, especialment contra el president de la Generalitat, Quim Torra, a qui va acusar de mentir, manipular i de desconeixement històric. Del poti-poti que el president espanyol va fer de l’independentisme i el Brexit amb algunes dosis de Bòsnia –cap referència als presos polítics en vaga de fam–, un únic missatge: la confirmació de la duresa de l’executiu del PSOE, aquell que inicialment s’havia presentat com a dialogant, amb l’independentisme. “Es donarà una resposta ferma però serena, proporcional però contundent a qualsevol nova vulneració de l’ordre constitucional i estatutari”, va avisar a mode d’amenaça. No va fer falta que Sánchez cités la Constitució. Tothom ho va entendre. L’ombra del 155 és permanent.

El president i el govern espanyol es dretanitzen. És l’efecte del fracàs estrepitós en les eleccions andaluses, en què la sorpresa ha estat la forta irrupció de Vox. Des dels comicis del 2 de desembre la rèplica a tot el que succeeix a Catalunya –accions dels CDR, declaracions de Torra, actuacions dels Mossos...– ha passat per la hipèrbole i l’exageració. La resposta de l’esquerra socialista ha estat cedir a la pressió interna i externa i sumar-s’hi, com si no n’hi hagués prou amb el PP i Ciutadans. Si un no mirava quan ahir Sánchez parlava de “deixadesa de funcions” no sabia si els que estaven a la tribuna eren Pablo Casado o Albert Rivera.

La pròxima cita en la clara voluntat de desescalar –que s’entengui la ironia– del govern espanyol és el Consell de Ministres que se celebrarà el divendres 21 de desembre a Barcelona, just quan fa un any de les eleccions imposades per Mariano Rajoy. La tria, una nova evidència que el PSOE s’agafa a la línia dura. I ja sembla força clar que no l’abandonarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia