Opinió

Vuits i nous

Consol Nogueras

“Va ser una de les quatre primeres regidores dones de Catalunya

Tots els Nogueras que conec –amb as final– provenen de Dosrius, Canyamars, Arenys de Munt..., la zona muntanyosa i central del Maresme, amb alguns exemplars a la vessant del Vallès Oriental. Els Nogueras de Mataró hi descobreixen els orígens per poc que indaguin la memòria dels avis. Consol Nogueras va néixer a Dosrius el 1882. La família va passar a Argentona, nucli de més entitat, i finalment es va establir a Mataró. Un itinerari habitual. Feminista militant, en les eleccions municipals del 1932 va sortir elegida regidora per ERC. Era la primera dona que accedia a aquest càrrec i una de les quatre de tot Catalunya en aquells comicis. La van destinar al que ara en diríem serveis socials. “A primera vista, una responsabilitat subalterna”, diu Margarita Colomer, la historiadora que ha estudiat Consol Nogueras. “S’ha de tenir en compte la situació de les persones desassistides en aquells moments, sobretot els avis, que depenien de la beneficència religiosa.” Consol Nogueras va municipalitzar l’assistència, va fer que els avis i les àvies, que vivien en centres separats per molt que fossin matrimoni, es poguessin reunir. La resistència va ser enorme. L’Ajuntament va caure després dels Fets d’Octubre del 1934. L’alcalde, també d’ERC, i alguns regidors van ser empresonats. Margarita Colomer no ha pogut documentar que entre ells hi hagués Consol Nogueras. Com sigui, el febrer del 1936 el govern municipal es recompon. Esclata la guerra. Els “serveis socials” de Consol Nogueras es fan més necessaris que mai: la Clínica l’Aliança atén els ferits de guerra, l’Hospital, els infecciosos, al col·legi dels Salesians hi van a parar els ferits de les Brigades Internacionals, el col·legi Valldemia també és un centre sanitari... Consol Nogueras fuig a l’exili amb un dels seus fills quan sap que les tropes de Franco s’acosten a Mataró. Deixa a la ciutat el marit i dos fills, que no veurà més. Va morir el 1951 a Corenc, prop de Grenoble, on està enterrada.

Dimecres ens vam reunir en una sala d’actes perquè Margarita Colomer ens descobrís Consol Nogueras, que si té un carrer a Mataró poca gent en sap el motiu. Al final va prendre la paraula el seu net, que havia vingut de Grenoble amb la dona i els fills. Està previst trobar Nogueras a Dosrius, Arenys de Munt o Mataró, però no a França.

Una altra Nogueras de Dosrius, Míriam, del PDeCAT, aspira a una regidoria a l’Ajuntament de Mataró en les pròximes eleccions. La llista d’ERC, com les dels altres partits, és plena de dones. Mentrestant, el paper de la dona en la vida pública i laboral torna a ser qüestionat per partits semblants a la Falange que en l’època de Consol Nogueras ja treien el cap i es van imposar amb el règim de Franco. Hi ha polítics catalans a la presó...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia