Opinió

Tribuna

L’alimentació a Catalunya

Aquest 7 de maig es va presentar, a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el llibre Alimentació i nutrició a Catalunya: industrials, productors i científics, editat per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), societat filial de l’IEC, i el Centre Català de la Nutrició (Ccniec), també adscrit a l’IEC. La primera agrupa professionals, científics i tecnòlegs del món dels aliments, i el segon, grups de recerca del mateix entorn. Aquesta publicació recull una bona part del llegat que en l’àmbit alimentari ens han deixat empresaris i investigadors: aliments de qualitat, marques reconegudes i coneixements de les relacions entre alimentació i salut. A l’obra hi han col·laborat periodistes, historiadors, empreses i professionals relacionats amb els aliments i l’alimentació i el seu impacte social, i ha comptat amb la bona feina del Servei Editorial de l’IEC. Evidentment, no es tracta el tema de manera exhaustiva, però sí prou il·lustrativa.

La primera part, Persones, famílies i indústries alimentàries a Catalunya, reflecteix la diversitat dels productes dels nostres empresaris i industrials (oli, vi, cava, cervesa, llet i derivats, galetes, productes dietètics). Com va posar de manifest el professor Ramon Clotet, membre emèrit de l’Institute of Food Technologists (EUA) i secretari de la Fundació Triptolemos, bona part de la producció d’aliments a Catalunya és fruit de personatges clarividents que han aplicat el que deia el pare de la gestió de les organitzacions, Peter F. Drucker: “A l’empresa (eficient), els beneficis són el subproducte de la feina ben feta.”

A la segona part, Científics destacats en alimentació o nutrició a Catalunya i els Països Catalans, com va comentar el professor Màrius Foz, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, es descriuen notables aportacions, de diverses èpoques, en fisiologia, anàlisi i control d’aliments, seguretat alimentària, bioquímica i nutrició. També fruit de l’activitat d’una altra filial de l’IEC, la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), és la recent publicació de les Actes del Primer Congrés Masia-Territori, obra coordinada per Assumpta Serra, especialista en història rural, que tracten molts aspectes del món agrari i la pagesia, als quals no sempre dediquem l’atenció que es mereixen.

Com indica en aquesta obra Josep M. Monfort, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Catalunya és un ecosistema innovador agroalimentari, i la visió que tenim de la nostra pagesia no sempre és la correcta; està molt tecnificada i aporta el 80% de la matèria primera per a la indústria alimentària. Estem davant d’unes mostres de les activitats científiques i acadèmiques vinculades a l’IEC, que no es limita a l’estudi científic de la llengua catalana i a ser-ne l’autoritat lingüística, sinó que també promou i desenvolupa la recerca en els diferents àmbits de la ciència i de la tecnologia, principalment en tot el que té relació amb la cultura catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia