Opinió

opinió

La salut mental a primera línia

Als instituts s’ha identificat la necessitat que hi hagi la figura del psicòleg

L’era post Covid ha generat una situació d’incertesa en què s’ha estroncat el benestar de moltes persones, ha comportat un canvi en les dinàmiques de la vida quotidiana i relacional i també una desestabilització de l’economia. Aquests factors poden ser els causants d’una major demanda de suport en l’atenció mental tant en l’aspecte social com en el sanitari. Durant el 2020 es va registrar a Catalunya un increment significatiu dels trastorns d’ansietat i depressió entre d’altres patologies mentals. Aquest any les dades són encara més alarmants. En el cas dels adolescents, aquesta problemàtica ha augmentat notablement. Als instituts s’ha identificat la necessitat d’incorporar la figura del psicòleg per atendre un gran nombre de joves amb patologies mentals no diagnosticades. Sense oblidar que aquests trastorns van lligats a una càrrega familiar i social que desencadena inevitablement una baixa qualitat de vida de tots els implicats. Però com se’n pot fer ressò i prendre consciència d’aquesta realitat? La recerca és un pilar fonamental per determinar l’estat de la situació, establir un sistema de prioritats i distribuir els recursos de manera justificada. En aquest marc m’agradaria destacar l’estudi de recerca elaborat recentment per Bernat-Carles Serdà, et al. (2021), des del Grup de Recerca de Salut i Atenció Sanitària de la UdG, on es poden identificar els resultats publicats a la revista científica internacional Environmental Research and Public Health, en el qual s’estableix un algoritme de cribratge en salut mental dels professionals sanitaris per identificar els que requereixen una intervenció psicològica immediata. Serdà, exposa la necessitat de monitorar els perfils de risc i actuar com abans millor de manera organitzada i ajustada als recursos.

Possiblement no és fortuït que aquest any La Marató de TV3 estigui dedicada a la salut mental. La vicepresidenta de la CCMA, Núria Llorach, ho confirma: “Estem convençuts que ara és més necessària que mai aquesta marató i així ens ho transmeten els experts, que han observat el gran impacte de la pandèmia en aquest àmbit de la salut, especialment entre els joves.” Estem vivint un període incert que ha fet palès que cal promocionar la salut mental de les persones i evitar deixar-la relegada a un segon pla amb el risc de generar un quadre psicològic més greu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia