Opinió

A la tres

Heroïnes d’abans i d’ara

“No fa tant que els pares feien un esforç per tal que les nenes es traguessin del cap la idea de jugar a futbol

El pare se la mira. Dissimula un pit tan inflat que explotarà. A casa va mamar humilitat. No cal excedir-se. Quin orgull de filla! Té una esquerra que ja la voldrien molts jugadors professionals, pensa el senyor. L’endemà, a la feina, posarà el cap com un timbal a tothom que se li acosti. Ja té ofertes, la nena de tretze anys, per fitxar pels millors clubs de futbol del país. No cobrarà un euro, qui li faci de taxi s’hi deixarà un ronyó en benzina i l’infantil femení té reservades per entrenar les hores que els equips de nois no volen, però en l’imaginari del pare ja hi té cabuda l’escena de tot un estadi victorejant la nena, ara convertida en futbolista professional. Potser arriba a triomfar, ves a saber, potser deserta al cap d’uns anys per culpa d’una progressió mal calculada, d’una lesió inoportuna, o d’uns plans nous per a la seva vida, però mentre ha volgut jugar ha percebut sempre l’alè del seu pare. Té la sort, la nena, de no haver nascut unes dècades enrere. Si hagués estat així, el mateix pare, amb una elevada probabilitat, hauria fet un esforç titànic per tal que la nena es tragués del cap la idea esbojarrada de jugar a futbol. Hauria pensat, m’hi jugo un pèsol, que donant cops de peu a una pilota se li hauria modelat un cos molt “masculí”, o s’hauria preguntat què nassos havia de fer la seva nena en un món de bolleres. I el més segur és que hauria atipat la menor amb fulletons d’escoles de danses o de disciplines esportives on la roba ben arrapada al cos donés prou pistes per desxifrar que aquell era el camí més adequat.

Ara que el món, sortosament, s’està omplint d’heroïnes amb botes de tacs i que per fi sembla que la societat comença a entendre que les nenes estan conquistant espais on no fa tants anys havien quedat relegades a la invisibilitat, seria bo explicar a les noves futbolistes que abans de les estrelles que ara idolatren van existir desenes de nenes que contra vent i marea van anar en la direcció contrària a la que portava la resta del món. Sense elles, les noves heroïnes mai haurien existit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia