Opinió

opinió

El Canal, una alenada d’aire fresc

Per tant, felicitats, Xavier Díez, per l’enfoc de la proposta i molts encerts

Garantir els drets culturals d’accés a la cultura al públic, però també als creadors artístics. Aquest és un dels puntals del projecte d’El Canal de Salt, que es va presentar ara fa quinze dies. El seu director, Xavier Díez, va anunciar que s’ha de garantir el dret de la ciutadania a veure qualsevol de les propostes que s’hi facin, però que també cal garantir que el sector cultural pugui accedir a aquest espai públic a treballar en les millors condicions possibles.

Garantir i afavorir la creació cultural en qualsevol disciplina, però en aquest cas que ens ocupa el de les arts escèniques, és clau per garantir el bon estat de salut d’un dels puntals de la societat del benestar, la cultura. Per tant, felicitats, Xavier Díez, per l’enfoc de la proposta i molts encerts. El Canal de Salt enceta aquest 2023 una nova etapa centrada en el foment de la creació de les arts escèniques. S’ha començat a equipar l’espai tècnicament i es continuarà fent i es destinarà la meitat del pressupost, entre 300.000 i 400.000 euros, a fer activitats i produccions. Tant de bo la balança es decanti més cap als 400.000 euros. 100.000 euros de més en un sector llargament arraconat poden ser molt beneficiosos, vitals, per injectar salut al país. Destinar-hi recursos i espais de creació és crucial. Ho he dit en altres ocasions en aquesta columna i hi insisteixo una vegada més. Si des dels espais públics no acompanyem la creació, tots hi sortim perdent. Per això cal, entre altres coses, que el complicat sistema burocràtic també s’hi posi bé i ajudi a trobar canals per fer-ho possible. Ho va dir durant la presentació del projecte el diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, en afirmar que era potser la primera vegada que sentia un tècnic parlant bé de secretaris i interventors. Segurament el treball conjunt dels ajuntaments de Salt i Girona, la Diputació i la Generalitat hi tenen a veure, però que secretaris i interventors ajudin, dins de tots els paràmetres legals, a fer possible que els espais escènics públics puguin fer acompanyaments a la creació, és indispensable.

El primer pas l’està fent El Canal començant un projecte que fomenta les residències artístiques, les coproduccions i la creació d’arts escèniques. Enhorabona pel projecte, i desitjo que aquesta inèrcia s’estengui i amb el temps arribi i es noti també arreu dels pobles de les comarques gironines i del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia