Opinió

LA CRÒNICA

Gemma Busquets Ros

L’ajornament, tortura i càstig

Què és un judici just? Entre altres característiques, que se celebri en un termini raonable. I és un dret fonamental. Com és també el dret a manifestar-se. Els quatre encausats pel cas 21 Raons hauran d’afegir nou mesos més, a principis de desembre segons ha fixat el jutjat penal número 2 de Girona, a aquesta espasa de Dàmocles que els penja i que no permet afrontar el futur perquè esdevé en si mateixa una condemna. Per què? Presumptament per haver participat en els talls de les vies del TAV durant la celebració del primer aniversari de l’1-0. Gairebé cinc anys. La d’ahir va ser la tercera suspensió del judici, “sense justificació i amb acarnissament” i amb el qual “se sotmet quatre ciutadans a un procediment kafkià que ja és el càstig”, va denunciar l’advocat Benet Salellas a la sortida dels jutjats de Girona. Condemnats a una espera que tortura, que angoixa, amb conseqüències en la salut mental. Perquè l’espasa que penja també apunta. “El retard en la celebració de judicis és una de les facetes de la repressió” exemple de “violència institucional; pràcticament una tortura”, va assenyalar l’advocat. Si les detencions del gener del 2019 tenien la finalitat de desactivar l’esquerra independentista, amb l’estratègia de la por, ara s’hi ha d’afegir l’estratègia del desgast, que evidencia també una doble mesura. “Estic segur que, si aquests quatre ciutadans en lloc de ser independentistes fossin quatre empresaris de renom o quatre funcionaris de l’Estat, avui aquest judici s’hauria celebrat”, va destacar l’advocat de les defenses Benet Salellas.

Pel lletrat hi havia fórmules per donar inici al judici oral “que s’està suspenent sine die”. La fiscalia va sol·licitar la suspensió argumentant que un agent dels Mossos, un dels dos instructors de l’atestat que analitza les imatges de vídeo a través de les quals s’han d’identificar els encausats, no podia comparèixer arran d’una malaltia greu. L’advocacia de l’Estat, que exerceix l’acusació en nom d’Adif i Renfe, s’hi va adherir. Salellas va recalcar que hi havia “impaciència” i “precipitació” per part de la fiscalia per ajornar el judici. Per la defensa es podia iniciar sense la presència del mosso, ja que hi ha una vintena de testimonis i molta prova documental. Va explicar, a més, que als jutjats hi havia el segon mosso que signava l’atestat i els policies espanyols vinguts de Madrid i Màlaga; la fiscalia havia demanat declaracions presencials. L’informe de la Policía Nacional diu que la qualitat de les imatges no permet identificar cap persona en el visionament. Justícia kafkiana i que “mata per dins”, va denunciar un dels quatre encausats, Òscar Campos , davant de les 200 persones que els donaven suport . Fa quatre anys el cas 21 Raons va provocar una reacció massiva i de país. Ahir va fer visible la repressió; l’espasa que sempre hi és i apunta. En la protesta, la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, va fer una crida de nou a la mobilització i el president d’Òmnium, Xavier Antich, va assenyalar que es criminalitza el dret de protesta i es vulneren drets fonamentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia