Opinió

Mirades

‘Ritual’, la mirada de Lluís Serrat

Una exposició al Centre Cívic Pla de Palau mostra una reflexió sobre creences, rituals i pràctiques religioses

El qui va ser durant molts anys fotògraf d’aquest diari, Lluís Serrat Masferrer, exposa aquests dies i fins al 10 de maig al Centre Cívic Pla de Palau de Girona una mostra de fotografies que ha batejat com a Ritual i que es pot veure de dilluns a divendres de 9 del matí a 8 del vespre. En Lluís, fotoperiodista inquiet, ha fixat la seva mirada periodística en diversos actes i cerimònies religioses d’arreu de l’Estat amb la voluntat d’acostar a l’espectador aquestes pràctiques i rituals que poden resultar estranys a ulls de qui els observa a distància. El fotoperiodista assegura que amb la seva exposició no pretén crear cap tipus de polèmica ni obrir cap debat, ni fer comparacions entre la manera d’afrontar el fet religiós de les diverses cultures. Diu que només és un motiu per a la contemplació d’aquests fets religiosos que permeti una reflexió, des de la mirada de cadascú, de les diverses creences. Són fotografies impactants “que fan pensar sobre la manera de viure la fe, la religió, el sentit de la vida o l’existencialisme”, assegura el fotoperiodista selvatà. Una mirada entre allò terrenal i allò espiritual.

L’exposició mostra imatges de Los Empalaos, una processó que data del 1715 i que es fa a Valverde de la Vera (Càceres), un ritual de penitència on el deixuplinant porta lligat al cos amb cordes un timó d’arada durant tota la processó. També s’hi reflecteix el patiment de Los Picaos, a San Vicente de Sonsierra, a La Rioja, on la gent que surt en processó es colpeja el cos amb un flagell i de tant en tant el práctico que l’acompanya punxa els sangtraïts amb una bola de cera verge on hi ha incrustats sis trossets de vidre per fer-li brollar la sang. És l’únic ritual amb sang que queda a l’Estat i en Lluís explica que poden donar-se més de mil cops a l’esquena abans de la punxada. També hi ha fotografies del Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm, tradició teatralitzada de la passió de Jesús i la seva mort. També hi ha imatges del Pelegrí de Tossa de Mar, una tradició de més de cinc-cents anys en què molts tossencs pelegrinen a Santa Coloma de Farners per donar les gràcies a sant Sebastià per haver-los deslliurat de la pesta. I de la Dansa de la Mort de Verges, un ritual que té els seus orígens a la baixa edat mitjana. I també s’ha submergit en la celebració del Ramadà a Girona i Salt, el mes més sagrat de la religió musulmana, temps de dejuni, reflexió i vida en comunitat.

Va presentar l’exposició el periodista llagosterenc Joan Ventura Brugulat, amic del fotògraf, que va recordar el primer treball que van fer junts a El Punt: una entrevista a Alfred Rodríguez Picó, i com va ajudar en Lluís, llavors fuster, a deixar una feina que no l’omplia per embarcar-se en l’aventura de ser fotoperiodista per a El Punt. També ha col·laborat amb altres diaris i ara, ja jubilat fa anys, a la Revista de Girona. Inquiet com és, no para i té molts projectes en marxa. Un d’ells, un llibre de fotos periodístiques del seu pas pel diari durant quaranta anys. També té projectes sobre el patrimoni perdut a les comarques gironines, els ponts de Girona o la Girona dels Dracs. Mentrestant, però, exposa aquesta mostra de fotografia ritual i religiosa que val molt la pena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]