Mirades
Josep Cassú estrena ‘Amicalment’
Aquest matí a les dotze, al Teatre Municipal de Girona i amb entrada lliure, el mestre Josep Cassú Serra presenta nou disc, Amicalment, amb catorze sardanes dedicades a amics seus, que seran interpretades per La Principal de la Bisbal, cobla que també ha enregistrat el disc. L’acte està patrocinat per la Fundació Valvi i vol ser un homenatge íntim i emotiu a amics que han marcat la trajectòria vital o artística d’aquest músic, compositor i professor de música que continua ben actiu als seus 83 anys i que aquest matí dirigirà el concert.
Josep Cassú és un dels grans noms de la música d’aquest país. Provinent d’una nissaga de músics de Bordils (Gironès), els Grau, dels quals hi ha constància documental des del 1817, Josep Cassú va tenir una sòlida formació musical, amb mestres com Josep Viader, piano; Lluís Palet, fiscorn, i Conrad Saló, música de cobla, que va completar al Conservatori del Liceu. Amb només 22 anys, el 1963, va ser director i fiscornaire dels Montgrins, formació que va capitanejar fins al 1977. Aquest va ser l’any en què va afrontar un repte majúscul: dirigir La Principal de la Bisbal substituint una figura mítica i emblemàtica, la de Conrad Saló i Ramell. Va estar al capdavant de la cobla oficial de la Generalitat fins al 1990. Des del 1992 el director és el seu fill, Francesc Cassú i Jordi, exemple de precocitat com ell. Posteriorment va dirigir La Flama de Farners, mentre feia de professor al conservatori i a l’escola Bell-lloc.
Casat amb la poeta Carme Jordi, de qui en una entrevista va dir que era l’encarregada de batejar les seves sardanes, Cassú ha escrit més de cent cinquanta peces i ha estat reconegut amb diversos guardons, entre altres, el premi Joan Saqués i Roca, atorgat per la Fundació Valvi el 2003 per la seva tasca en la preservació, conservació, difusió i restauració del patrimoni cultural, en aquest cas la sardana. El 2008 va rebre la Creu de Sant Jordi, que li va atorgar el govern de José Montilla.
Al disc que es presenta avui hi ha les sardanes De Sant Gregori estant, dedicada a l’empresari Joaquim Vidal i Maria Rosa Juventench; Damunt la pia fusta, a Carme Hospital i a la memòria de Jordi Comas; Caminant junts dedicada al gran activista de la cultura popular Joan Vidal i Gayolà i Marta Solà; Bufant espelmes, al fundador de la Confederació Sardanista Joaquim Rucabado i a Maria Antònia Vàzquez; Marta, per a l’exalcaldessa de Girona i ara diputada; Mar de setembre, per al doctor Josep Lloveras i Margarita Dilmé; Gratitud, que va escriure per a Carme i Tura de Castro; El passeig de la Francina, dedicada a la inoblidable Francina Boris, divulgadora de la nostra dansa; Sigues feliç, a Xavier Soy, una de les expressions que més utilitza l’exdelegat del govern i alcalde de Bescanó; De Mieres a Banyoles, per al president de la Diputació i alcalde banyolí; Nadals al mas Anès, dedicada a la filòloga Joaquima Serra-Fayet; Míriam, per a Míriam Pagès Cassú, activista d’Òmnium Cultural; Sota l’ombra dels arbres, per a la professora i exconsellera de Cultura Mariàngela Vilallonga, i Creativació, per a Josep Lagares, president executiu de Metalquimia.