Articles

Trossos

Codi ètic

Una de les funcions de les administracions i de la política és trobar solucions als problemes. Quan hi ha un problema i no hi troben solució, malament. Quan hi ha una solució i no existia un problema, malament també. El govern català acaba d'aprovar sobre la campana del final de legislatura un codi ètic per als Mossos d'Esquadra, promogut per Interior. Representa que deu ser una solució. Però quin era el problema?

Solució

Pel que s'ha pogut veure, el codi ètic publicat finalment conté sobretot una llista de bons propòsits que gairebé tothom amb consciència democràtica pot compartir. Conté també alguns principis d'actuació més discutibles. I no conté un règim sancionador: de fet la normativa interna dels Mossos és ja força estricta, en relació amb altres cossos policials. Si tinguéssim un problema greu amb els Mossos, és possible que aquest codi pogués ser entès com una solució acceptable.

Problema

Però tenim aquest problema greu amb els Mossos? Si algú fa un codi ètic per a la policia és perquè creu que li cal. Si aquest codi és una llista de bons propòsits, és a dir, una operació d'imatge, és que creu que hi ha un problema d'imatge. Per poder imposar una solució, el govern ha creat un problema d'imatge: si cal un codi ètic deu ser perquè hi havia abans una pràctica poc ètica. Ha inventat un problema allà on no hi era. Per això els Mossos estan dolguts. Perquè se'ls ha convertit en sospitosos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.