Articles

Geometria variable contra oliveres

El tripartit de Maragall, Carod i Saura va sorgir del laboratori de les esquerres en el món municipal. Els primers pactes entre PSC, ERC i ICV es van fer als ajuntaments i a la totpoderosa Diputació de Barcelona. Eren les oliveres municipals com a contrapès a la Generalitat de Pujol. El tripartit entre Maragall, Rahola i Vintró dibuixava el 1995 un escenari que el 2003 es concretaria al Tinell per fer el salt a la Generalitat i que el 28-N es va ensorrar definitivament.

Els socialistes, en crisi profunda, tornen a confiar en la seva musculatura local de cara a les municipals del 2011. Els futurs líders sortiran, diuen, d'entre els alcaldes, que intenten posar ordre en la batalla entre catalanistes i montillistes. Els republicans ajornen el seu congrés fins passades les municipals, confiant que el tsunami convergent no els escombri d'ajuntaments, consells comarcals i diputacions amb la mateixa virulència que al Parlament. ERC es va equivocar quan va dilapidar l'equidistància amb els últims pactes municipals. Després de fer Montilla president va tornar a posar tots els ous al mateix cistell, el del PSC, a les diputacions de Barcelona, Lleida i Girona i un munt de viles i ciutats del país. Paradoxalment, ara republicans i socialistes desitgen que la patacada del Parlament no els minvi als ajuntaments.

En canvi, CiU preveu que l'envergadura del tsunami serà encara major a les municipals, i els alcaldables nacionalistes de territoris fins ara considerats hostils albiren un tomb possible. Els tripartits passaran a la història tal com els hem conegut. Hi haurà bipartits PSC-CiU, pactes d'eix nacional CiU-ERC o d'eix dreta-esquerra CiU-PP, o tripartits sociovergents de PSC i CiU amb una tercera força. Algun tripartit vell d'esquerres quedarà, però la geometria variable que Artur Mas pretén aplicar com a nou president –almenys fins a les eleccions espanyoles– es multiplicarà al món local. Fa quatre anys, un tripartit CiU-ERC-ICV es va coure sense èxit a Girona ciutat. Qui sap si aquest o altres pactes fins ara inimaginables arriben els propers mesos a taula després d'una cuina de quatre anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.