Articles

Trossos

‘Pa negre'

Pa negre està obtenint un reconeixement extraordinari, que el converteix en un dels grans èxits del cinema català. Les nominacions al Goya, però també les recaptacions fora de Catalunya, són també un símptoma positiu: el mercat espanyol té sempre una reticència especial respecte al que està fet originalment en català, que en aquest cas sembla haver estat vençuda. Pa negre va bé a Catalunya i està sortint bé fora.

Gèneres

Fa molts anys, va semblar que totes les cinematografies podien fer de tot: comercialitat, superproduccions, mercat local i universal... Ara, especialment en cinema, cada cultura ha de trobar el seu lloc on millor llueixen les seves capacitats. No tots podem fer de tot. No hi haurà un Hollywood a cada país: tampoc a Itàlia, a França o a Espanya, que ho han intentat. Cadascú s'ha d'especialitzar en allò que pot fer bé i competitivament.

Local

Pa negre és una pel·lícula rural, tràgica i local. No vol dir que el cinema català hagi de fer sempre això. Però va haver-hi un temps que se'ns deia que havíem de fer sempre el contrari: urbà, còmic i cosmopolita. Pa negre ensenya que hi ha coses que no hem de descartar. El que ens fa competitius és el talent individual: històries bones amb ambició narrativa, directors arriscats amb una veu pròpia i un bon planter d'actors i de tècnics que garanteixen un bon look. Al damunt d'uns bons fonaments. No tant de pressupost com de talent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.