Opinió

Les diferències cal buscar-les en la corbata

Un mes i escaig abans de les eleccions municipals el debat polític està en una fase confusa. Els partits polítics catalans no volen arribar a cap acord entre ells fins després del 22 de maig i el govern de la Generalitat tampoc no podrà plantejar res seriós al govern espanyol fins després de les municipals i autonòmiques. A partir d'aquest cap de setmana la política entrarà en un diabòlic debat electoral amb actes de líders polítics on serà difícil extreure el gra de la palla. En l'àmbit espanyol el PSOE, sense candidat per a les generals, intentarà frenar la caiguda de vots mentre que el PP voldrà consolidar l'avantatge que li estan donant les enquestes. I vol apostar fort per Andalusia.

Val a dir que a les municipals el missatge del PSOE i del PP és similar. Els projectes dels dos partits espanyols majoritaris en algunes ciutats importants com ara Sevilla o Madrid són pràcticament idèntics. Es fa difícil, per exemple a Saragossa, diferenciar el que diu el candidat del PSOE del que diu el del PP. Deia el polític francès George Pompidou que la diferència entre un socialdemòcrata i un liberal només es trobava en el color i la marca de la corbata. Doncs això és el que passa quan es compara un polític espanyol del PSOE amb un del PP durant la campanya electoral.

A Catalunya, malgrat que sovint també hi ha poques diferencies de fons, els partits polítics també s'afanyen a marcar perfil propi: quan un diu A l'altre diu B i al revés. Heus aquí que el debat d'aquesta setmana al Parlament sobre la llei per la independència ha servit per deixar clares les diferències entre els partits, però tancant el camí per la independència. A la pràctica ha estat un debat que ha passat sense pena ni glòria. Ha servit per fer bullir l'olla i per mantenir la utopia. I malgrat tot, tots, els que estan a favor i els que estan en contra de la independència, tenen clar que el tema és molt important i que tornarà a la cambra catalana. De moment, però, el debat d'aquesta setmana només ha servit per evidenciar les diferències. El que passa és que no els convenia especialment fer-lo ara, en aquest moment, com ha forçat SI. Per això no han cregut oportú mobilitzar els seus respectius parroquians...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.