Opinió

Elogi de les tisores

Les tisores són una de les eines més útils que ha inventat la humanitat. El seu origen és incert i, si bé sembla acceptat que les primeres tisores (no ben bé igual que les actuals) procedeixen de cinc-cents anys abans de Crist, també sembla que hi ha unanimitat en la creença que les tisores, tal com les coneixem avui, van fer acte de presència a partir del segle XV.

El cas és que les tisores tenen aplicació en un munt d'usos domèstics i professionals, la majoria dels quals, per no dir tots, són beneficiosos per a l'interès general. És a dir, que a diferència d'altres eines de tall (més susceptibles de ser usades com a arma blanca o d'extermini), o les que, per la seva perillositat, requereixen coneixements tècnics per a la seva manipulació, les tisores tenen la consideració d'eines comunes i necessàries entre la gent corrent, fins a l'extrem que les tisores formen part del material escolar des de l'inici de la primària.

Gràcies a les tisores, molts dies podem menjar, sobretot ara que la gent necessita obrir un embolcall de plàstic o de cartró. Gràcies a les tisores ha existit la sastreria a mida i s'ha pogut passar dels patrons a la tela o fer els traus.

Fins i tot actualment, que els sastres d'abans són minoria, escurçar uns pantalons requereix les tisores quan sobra massa vora. Gràcies a les tisores s'han fet i es continuen fent moltes feines de bricolatge casolà, especialment en electricitat.

Gràcies a les tisores, han avançat la jardineria i moltes especialitats de l'agricultura, ha evolucionat la cirurgia i ha progressat la perruqueria. Gràcies a les tisores, milions d'humans han eliminat els pèls del nas, s'han retocat el bigoti i la barba i s'han tallat les ungles de les mans i dels peus.

Quan hauríem de donar gràcies a les tisores per tants beneficis que ens ha procurat, resulta que recorrem a la metàfora “tisorada”, amb connotacions negatives, per referir-nos a les mesures governamentals del nostre país contra la crisi. Potser té a veure amb la gràfica identificació de les tisores amb la censura contra llibres i films. Però més aviat crec que l'autèntica raó és que sempre ha estat difícil trobar tisores per a esquerrans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.