Articles

Jo també en sóc víctima

La veritat oficial: la Transició espanyola va ser modèlica. La realitat: el franquisme va quedar tan impune que encara impregna la vida política espanyola. I cada vegada amb més força, amb més desvergonyiment. No hi va haver catarsi. “Aneu-vos en pau, tots els vostres pecats han estat perdonats”, va dir el país democràtic a l'Espanya feréstega, intransigent, aspra, inquisidora i paleolítica que ha fet d'aquests trets un signe d'identitat. El trànsit de la dictadura a la democràcia passa per una catarsi que aquí no s'ha produït. Hauria d'haver-hi una barrera moral infranquejable perquè als enemics de la llibertat els caigués la cara de vergonya.

Aquí tot arriba tard i malament: el reconeixement públic dels perseguits, l'anul·lació dels consells de guerra, la devolució dels patrimonis confiscats, la neteja dels símbols feixistes… En lloc d'això, mitges tintes que mantenen intacta l'herència intel·lectual del franquisme. El mal que ha fet a Espanya José María Aznar és incalculable. Si ha reprès la retòrica falangista sense rubor és perquè aquí no hi ha hagut mai cap ratlla moral. I quan el discurs ultraespanyol dispara amb napalm contra el nacionalisme català, al PSOE no li costa gaire d'apuntar-s'hi. Gràcies a socialistes i populars, doncs, a Catalunya cada vegada li és més fàcil i necessari engegar Espanya a fer punyetes.

Que la Real Academia Española de la Historia hagi parit un Diccionario biográfico español escrit en clau franquista és del tot coherent amb el tarannà oficial. Disculpar la dictadura i perpetuar-ne l'obra és el nostre pa de cada dia. És lògic també que les víctimes del franquisme protestin amb energia, però que no ens facin creure que les víctimes són unes determinades associacions o només les persones van patir exilis i presons.

No, les víctimes són moltes més, des del meu pare, que va haver de fer quasi quatre anys més de mili perquè havia tingut la desgràcia de fer la guerra al bàndol republicà, fins a mi mateix, que
vaig haver d'estudiar el català pel meu compte. Tots som víctimes del franquisme. El país sencer. Més ben dit, ho continua sent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.