Opinió

La lliura escocesa

El posicionament pres pel Regne Unit (és a dir, pels anglesos, que monopolitzen la representativitat del Regne Unit) de mig separar-se d'Europa (és a dir, de la unió fiscal i de l'euro) perjudica, d'entrada, el camí cap a la independència d'Escòcia. És cert que el primer ministre escocès, Salmond, ja havia anunciat el 2009 –i ha mantingut fins a l'actualitat– que el futur d'Escòcia haurà de tenir a veure amb la Unió Europea. Fins i tot, el full de ruta dels escocesos preveu, per al moment de la independència, entrar a la Unió Europea de manera directa, com a hereus de la pertinença a Europa del conjunt del Regne Unit, del qual fins ara els escocesos formen part.

Pel que fa a la moneda, el full de ruta escocès (impulsat per l'SNP i pel conjunt, ara majoritari, de la societat) preveu, d'entrada, mantenir-se en la lliura i, més endavant, quan toqui, fer un referèndum per a la incorporació o no d'Escòcia a l'euro. Això és així perquè una majoria dels escocesos encara són més partidaris de la lliura que no pas de l'euro.

Després de la setmana passada, en què Cameron decideix no formar part del nou tractat europeu, la cosa es complica per a Escòcia. L'SNP ha pronosticat que el Regne Unit s'enfonsarà econòmicament, amb la lliura, abans que Europa, però alhora la població escocesa no vol fer costat a l'euro perquè no li inspira confiança. Així les coses, comença a apuntar-se la possibilitat que Escòcia, amb la independència, creï una moneda pròpia, la lliura escocesa, que no dependria exclusivament de la lliura esterlina (britànica) ni de l'euro. Políticament, aquests dies els ministres de l'SNP no s'han pronunciat (tret de l'auguri que el Regne Unit s'enfonsarà econòmicament abans que Europa); i només s'han queixat, una vegada més, que Cameron no ha consultat per res la seva decisió davant Europa i la seva política econòmica amb els escocesos. En això, als catalans ens passa igual (Zapatero i Rajoy han anat, sembla, d'acord, però els catalans no hi hem tingut veu ni vot).

Salmond, que ha viatjat a la Xina, està previst que aquesta setmana, de tornada al seu país, faci alguna declaració sobre el posicionament d'Escòcia (i de l'SNP). No cal oblidar que Salmond és un expert en economia i que va arribar a la política procedent de la seva professió d'economista, en el món de la banca.

Sigui com sigui, el que és segur és que els escocesos no estan disposats que la política econòmica d'Escòcia es decideixi des de la feblesa de la política monetària i fiscal del Regne Unit, ni tampoc des de la feblesa de l'euro. Potser intentaran explorar una tercera via. Tanmateix, la primera opció era fer costat a la lliura esterlina abans que l'euro, la qual cosa ara equival, políticament, a fer costat al Regne Unit (paradoxalment, l'estat del qual es volen independitzar).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.