Opinió

Apunts

Excuses

Tal com estava previst, la crisi es convertirà aquest any en una formidable excusa per intentar desmantellar l'estat de les autonomies en general i l'autogovern de Catalunya en particular. No és que al Partit Popular li calguin gaires pretextos, com ha demostrat sempre que governa amb majoria absoluta, però davant la crisi tothom reaccionarà amb més sensibilitat (per dir-ho amb un eufemisme) davant qualsevol defensa que fem a Catalunya i que la premsa addicta vendrà com una nova i intolerable mostra d'insolidaritat.

Els catalans hauríem de tenir ben clara, però, una línia vermella que no podem deixar traspassar sota cap circumstància, i és la de la llengua i la cultura pròpies. Si cedim en això ja podem dir allò de tururut, sant Ponç.

Vytautas Landsbergis va ser el primer cap d'estat de Lituània quan aquest país es va independitzar de la Unió Soviètica. Durant molts anys, Landsbergis, professor del conservatori de Vílnius, es va dedicar a treballar la cultura pròpia lituana. Landsbergis opinava, durant l'etapa més dura del neoestalinista Brezhnev, que si els lituans aconseguien mantenir viva la llengua i la cultura pròpies, llavors algun dia tindrien una oportunitat de ser lliures.

Bé, doncs aquest dia va arribar. Com arribarà per a Catalunya si sabem tenir clares les prioritats. No dubtin que els pròxims mesos, aquells que veuen la nostra cultura i les seves manifestacions com un fet accessori, se sentiran forts i redoblaran els esforços per anorrear-la. I a sobre diran que és pel bé de tots.

El futur ens maleirà, si ara som dèbils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.