Opinió

EL TEMPS QUE FUIG

6 de desembre

Avui és un bon dia per llegir la Constitució Provisional de la República Catalana

A hores d'ara ja existeixen documents que poden servir de base per a la futura Constitució de la República Catalana: com que els dies passen volant i els vents que bufen –l'últim, la rebufada del ministre Wert– ens són tan favorables, no s'hi val a adormir-se! Trobo, doncs, que avui és el dia perfecte per llegir la Constitució Provisional de la República Catalana que es va aprovar a l'Havana l'any 1928 impulsada, entre altres prohoms, per Francesc Macià. Si llegiu el text pensant que té més de vuitanta anys veureu que és una petita joia, molt avançat pel que fa a les llibertats i la justícia social. Parla, per exemple, en els drets, de la casa catalana, i diu que “és inviolable i el fonament de les llibertats i el refugi dels catalans”. Assegura que tots els catalans tenim la mateixa dignitat humana i que “per això la República Catalana no reconeix títols nobiliaris, condecoracions, tractaments jeràrquics ni privilegis personals”. Prohibeix les curses de braus (això ja ho tenim fet!), i mana que “les places seran enderrocades en el terme de dos anys, una volta assolida la independència”. I, pel que fa a l'ensenyament, diu que “no podrà ser de caràcter memorista, sinó de despertament de la intel·ligència dels alumnes perquè aprenguin a formar-se conceptes propis sobre les coses”. Bravo! I per als alumnes grans, la Constitució estableix que “s'organitzaran excursions escolars per conèixer les comarques pàtries”; excursions que són obligatòries perquè “no es lliurarà cap títol de Batxiller a qui no acrediti haver fet els viatges anteriors”.

Però hi ha un article, el 51, que tant de bo el poguéssim aplicar ara. Diu: “A Catalunya es prohibeix la ganduleria i la mendicitat. Tots els ciutadans hauran d'exercir algun ofici. No estaran exempts d'aquest deure ni els rendistes.” Per això volem la nova República, perquè tothom pugui exercir algun ofici i ningú no hagi de mendicar. Pel que fa a la ganduleria, això són figues d'un altre paner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.