Opinió

El defensor del lector

Demanen un llibre

La veritat és que quan llegeixo els capítols penso que potser mai no s'havia fet un treball tan rigorós seguint el dia a dia de la contesa

En vaig parlar dies enrere i avui hi torno. La sèrie de la Guerra Civil ha aixecat polseguera entre els lectors, en positiu, tot sigui dit. Això deu voler dir que, tot i els 75 anys passats des d'aquell disbarat, encara no hem sabut o no hem pogut girar full. Són molts els lectors que ens manifesten la seva satisfacció per un treball molt ben fet. La veritat és que cada dia quan llegeixo el capítol corresponent penso que potser mai no s'havia fet un treball tan rigorós seguint el dia a dia de la contesa. S'hi endevina la mà de l'historiador Joan Villarroya, que ha sabut planificar bé un tema del qual semblava que ja s'havia dit tot. Per descomptat que són molt importants els realitzadors, els que escriuen cada dia. Amb tot, segons em diu per telèfon en Nemesi, un barceloní que viu a l'Empordà, la família del qual va viure intensament la Guerra Civil, encara se'n podrien explicar més coses. I deu ser veritat. Ell, per exemple, recorda que després de la missa a la plaça Catalunya es va fer una gran foguera per cremar-hi llibres en català. I ben segur que els pocs que queden que van viure en directe la guerra ens n'explicarien moltes, de coses. El cert és que crec que aquesta sèrie podria ser gairebé un punt final de tot allò que es va viure fa 75 anys. Hi ha gent que va a les oficines del diari a recollir edicions passades per tenir-ne la col·lecció completa. I molts pregunten si es podria fer un llibre que ho recollís tot. Segons em diu la direcció del diari, davant tantes peticions s'estan plantejant editar un llibre. Potser abans estàvem més acostumats a guardar retalls de diari. Avui ja gairebé ni se'ns acut. I la veritat, als pisos actuals no hi ha gaire lloc per apilonar històries. Cal que els responsables estudiïn la manera de fer-ne l'edició, ja sabem que sempre hi juga el factor econòmic, però crec que s'ha de fer. I, encara que deuria ser massa just, estaria molt bé que poguéssim comprar el llibre per Sant Jordi. Potser no cal córrer tant, però que surti.

Dades econòmiques Fa un temps va desaparèixer de la secció d'Economia una tira en què hi havia un resum de dades econòmiques. Un lector m'escriu per dir-me que les ha trobat a faltar. És cert que en el comentari del final de la secció es parla de l'Íbex i de com s'ha desenvolupat. És cert també, com em diuen des de la direcció, que algunes dades que es donaven en aquella tira del començament de la secció ara es recullen en altres llocs, però algunes no. Per altra banda, em diuen que, tal com ha evolucionat tot plegat, i veient la velocitat com gira el món, hi ha algunes informacions que quan surten publicades al diari ja han canviat. Això ens passa amb algunes dades de la borsa. I per això, em diuen, estan estudiant si en una futura remodelació del web del diari es podria millorar la informació de la borsa –de manera que s'actualitzés constantment– i reduir llavors encara més la informació que es publica. Lamento no estar-hi d'acord. Accepto que els que juguen a la borsa estan pendents del moment –tinc un amic que viu de la borsa i, és clar, quan aquesta obre es posa davant de l'ordinador i segueix el procés al minut–, aquests no esperen la informació que donarà el diari l'endemà, però som molts els lectors als quals, sense estar-hi ficats, ens agrada saber com evoluciona l'economia a través de dades concretes. Tinc al davant un diari amb molts milers de lectors que en una tira com la del nostre hi posa l'Íbex, l'Euro Stoxx 50, el Dow Jones i molts d'altres, i, a més, ens diu com era el dia anterior i el canvi que hi ha hagut durant l'any. De debò crec que són dades que a molts lectors els agrada saber. Mentre que el diari que tinc al davant dóna nou dades econòmiques en una sola tira, al nostre només n'hi ha tres, i fan referència a la cotització de l'euro comparada amb les del dòlar, la lliura esterlina i el franc suís. La veritat, poques dades, molt poques, i potser tampoc són les que més poden interessar. Saber el preu del dòlar pot ser curiós, el de la lliura ens pot fer favor un cop de tant en tant si anem a Anglaterra, i el franc suís deu ser bo per als que tenen diners als bancs suïssos, que no crec que siguin gaires, tot i que potser m'equivoco. És cert que en la secció hi ha informacions actuals del que passa en el món econòmic dia a dia, però un resum ben fet, que ocuparia el mateix espai que hi ha ara, crec que podria ser útil, encara que sigui per curiositat.

Acabo dirigint-me a Jordi Adell, del qual parlava en l'últim escrit i que lamentava els errors que surten al diari. Veig que no em va interpretar bé quan deia que qui no en remena no en trenca, ja que també afirmava amb contundència que cal afinar cada vegada més. I no és veritat que no valgui la pena parlar-ne. Jordi, necessitem lectors que analitzin a fons el diari, sobretot lectors que, com ell ens diu, siguin assidus a El Punt Avui. Per això estic aquí, per ajudar, entre tots, a millorar cada dia el diari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia