Opinió

Si us plau, don Florentino

La seva figura no
està vinculada a operacions brutes
i sí a favors compensats

El constructor de la plataforma petroliera Castor, davant del delta de l'Ebre, rebrà una indemnització de més de mil milions d'euros per desmuntar-la, després que es comprovés que era la causa de terratrèmols a la zona. La indemnització la pagaran tots els ciutadans espanyols durant un llarg termini d'anys. L'Estat ha fet un gran favor al constructor, que és l'empresa ACS, que inicialment volia dir Actividades de Construcción y Servicios SA. El seu president és Florentino Pérez Rodríguez, Don Florentino, president del Real Madrid. ACS és una de les primeres empreses espanyoles amb una facturació de prop de 40.000 milions d'euros el 2013. La seva figura no està vinculada a operacions brutes o de corrupció, sinó de favors compensats. M'explico.

Don Florentino va començar com a polític amb la UCD –Unión de Centro Democrático– d'Adolfo Suárez. El 1979 era subdirector general en el Ministeri d'Indústria. Quan UCD va perdre les eleccions el 1982, va deixar la política i entrà en el món dels negocis. Comprà una empresa de Badalona que es deia Construccions Padrós SA, controlada en aquell moment pel Banc Industrial de Catalunya, vinculat al grup de Banca Catalana. Comprar actius d'aquell banc i d'aquest grup era com comprar duros a quatre pessetes, ja que el venedor era el Fons de Garantia, controlat pel Banc d'Espanya, i els venia per aquell preu. Durant una temporada, Florentino Pérez venia a Barcelona els dilluns i tornava a casa seva el divendres, o sigui, a l'inrevés de molts catalans. Va tornar un temps a la política, en formar part de l'operació Reformista, liderada per Miquel Roca, amb qui té una bona amistat. Un dels seus primers socis va ser Joaquín Garrigues Walker, germà de l'advocat, amic meu i ministre en un govern d'Adolfo Suárez.

L'empresa es va fer gran gràcies a fusions i absorcions. Va comprar una constructora al Banco Hispano Americano i una altra als germans March –no Marx–, amb qui va establir una aliança. L'operació més important serà l'absorció de Dragados l'any 2002, que havia estat una de les perles del Banco Central del valencià Ignasi Villalonga, i aleshores ho era del BSCH dels Botín. La principal virtut de Don Florentino és la seva bona relació amb tothom: amb els March, que es mantenen discrets darrere seu a ACS, però que tenen un gavadal de diners; amb el PP, quan manava Aznar; amb els socialistes. No cal dir que la llotja del Santiago Bernabéu li permet convidar Don Mariano Rajoy, que igual que alguns membres del seu govern, és fanàtic del Real Madrid. Don Florentino és amic de tothom i dels que fa favors, sempre que els hi tornin.

El seu estil no seria el meu model d'empresari. Aquestes amistats es valoren sobretot en un estat com l'espanyol. Cal ser madrileny o viure a Madrid i ser simpàtic. Posats a demanar un favor: si us plau, Don Florentino, demani a Don Mariano que ens autoritzi la consulta, el dia que el Madrid jugui contra el Barça!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia