Opinió

A la tres

Corró amb mordassa

L'esperit de la llei és d'una mà de ferro que recorda vells temps”

Vagin amb compte. Ha entrat en vigor la flamant llei de seguretat ciutadana obra del superministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, que persegueix deixar el carrer lliure de qualsevol signe, per petit que sigui, de protesta ciutadana. De manera que vagin amb compte si tenen previst manifestar-se davant del Parlament, o fan una fotografia a un agent de policia que abusa de la porra durant una manifestació o participen en un desnonament de forma pacífica, que els caurà damunt el pes de la llei en espera que el TC resolgui els recursos presentats per l'oposició. Com ja va passar amb la Lomqe, el PP, abusant d'una majoria aconseguida legítimament a les urnes, ha volgut imposar la seva llei al carrer, fent una lectura molt esbiaixada del concepte seguretat i donant l'esquena a drets reconeguts en la Constitució. La llei coneguda com a mordassa és la resposta del govern de Rajoy a les protestes del 15-M, les marees de tots colors que han omplert els carrers en els darrers anys i els escraches protagonitzats, principalment, per membres de la PAH. Del projecte inicial han caigut força coses, principalment perquè des de la judicatura alertaven el ministre que estava vulnerant el text constitucional que tant es vanta de voler protegir. L'esperit d'aquesta norma és d'una mà de ferro que recorda vells temps, on la policia pren protagonisme i sostrau al control previ dels jutges la sanció de les conductes. Dit en altres paraules, el que abans eren faltes ara són faltes administratives, de manera que el jutge només podrà determinar si la multa és ajustada a la llei si es recorre als tribunals. Amb el que això suposa...

Haurem d'estar amatents de com s'aplica aquesta norma mentre el TC es pronuncia sobre els recursos de l'oposició. Veurem què té més prioritat, la llei de seguretat, la reforma del Codi Penal o la infinitat de recursos contra les decisions del govern català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia