Opinió

LA GALERIA

Lectures al club

Hi haurà alguna propera edició del Premi Nobel de Literatura que recaurà, a títol honorífic, a la tasca que desenvolupen els clubs de lectura d'arreu del planeta i, més concretament, als disseminats per tota la geografia de les comarques gironines. I si no és el Nobel, podria ser un simbòlic Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a aquests cercles de lectors i llegidors escampats per centres cívics, ateneus, biblioteques municipals, associacions de tota mena, de veïns, culturals...

Prenc com a referència, per bastir la meva tesi i proposta, dos dels clubs propers que coordinen i estimulen dos bons amics: el del barri de Sant Narcís de Girona i el de Santa Coloma de Farners. Lluís Gil i Pere Bassols en són els culpables (rebels).

Quan penso en aquests espais creats des de la base de la ciutadania pels veïns que es troben per triar el llibre del mes per llegir-lo, per comentar-lo un cop acabat el plaer íntim de la lectura i que en força ocasions conviden l'autora o l'autor per esmicolar-lo en companyia, no puc deixar de recordar la novel·la (1953) de Ray Bradbury (i l'adaptació d'aquesta al cinema a la impressionant pel·lícula de 1966 de François Truffaut) Fahrenheit 451.

La novel·la està ambientada en una societat distòpica (antiutòpica) futurista en què el coneixement és un perill i els llibres estan prohibits; el títol ve de la temperatura a la qual crema el paper; la feina d'un dels protagonistes del relat, Guy Montag, és cremar-los per controlar el que la població aprèn; després de veure com una dona és cremada de viu en viu per negar-se a deixar la seva biblioteca es replanteja l'activitat; la seva dona està massa ocupada en un programa de televisió; comença a investigar i descobreix un moviment de gent rebel que reivindica la lectura...

El club de lectura Sant Narcís està preparant la publicació de la memòria de la seva activitat duta a terme en aquests deu anys de vida i que inclou el mateix nombre d'edicions de la convocatòria anual dels premis literaris, la impressió en paper del recull de relats guanyadors ha estat aplegada en tres volums, el darrer dels quals, presentat aquesta última festa major del barri. Gràcies, Lluís!

Sopant a Cal Pinxo, a la petita pàtria que va veure néixer Espriu i estiuejar Vinyoli, ens assabentem de les activitats del club de la Selva i xalem amb la conversa i el lluç: a banda de les lectures i les presentacions i les conferències... autocars farcits de colomencs i colomenques viatjant a la Ciutat Comtal, al Teatre Nacional, a gaudir d'un Shakespeare i cap a casa, allà on tenim la de la Paraula. Gràcies, Pere! Lectures al club.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia