Opinió

De set en set

Violència masclista

Demà, 25 de novembre, és la diada internacional contra la violència masclista envers les dones. Aquesta mena de diades sempre es posen en qüestió: de què serveixen? Se'n pot discutir, però potser serveixen per fer presents accions i patiments que passen quotidianament i que, per això mateix, es donen per fets amb una barreja de conformisme i fatalitat. A la vegada poden contribuir a fer més visibles els treballs mai perduts per aconseguir que alguna cosa canviï, si més no per un mateix, que, en aquest cas, s'hauria de dir més que mai “per una mateixa”. Amb la idea de fer més visibles aquests treballs, l'artista visual i cineasta Marta Vergonyós va realitzar un documental, Empieza en ti, que deixa constància del projecte Creactiva't: del novembre del 2004 al novembre del 2009, hi van participar dones provinents de situacions de violència amb l'objectiu de treballar en la seva recuperació a partir de pràctiques artístiques.

El contingut del documental de Marta Vergonyós s'acorda amb el seu títol: unes dones que, de manera diversa, han patit la violència masclista relaten les seves experiències i, certament, transmeten que la possibilitat d'escapar-se'n comença en una mateixa, en la decisió de no estar subjecta a qui no només l'ha colpejada, sinó que l'ha anorreada fins fer-li creure que no és res o que és culpable de la seva situació. Però també fan present que el procés de refer-se comença en una mateixa, però necessita de més. Ho pot afavorir la pràctica artística, que no és només una cosa de genis, sinó que pot ser, hauria de ser, una possibilitat de tots per expressar-nos, comprendre i ser. Només això, que és molt i tampoc simplement una auto-ajuda. Aquestes dones es fan unes altres escrivint, pintant, fent música i teatre.

Empieza en ti, que fa uns dies va presentar-se als cinemes Boliche dins de la Mostra de Cinema de Dones de Barcelona que ara s'estén en càpsules durant tot l'any, es projectarà demà als cinemes Girona. També divendres al Teatre Municipal de Palafrugell. I, més enllà d'aquesta diada internacional o de la setmana en què s'inscriu, qualsevol altre dia és oportú per projectar-lo i veure'l.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia