Opinió

Tribuna

Hem salpat

“Estem guanyant consciència que el relat històric és una part rellevant de la propaganda

Som a mar oberta, tota la gent que impulsa el procés, organitzada en entitats amb varietat d'experiències, hem salpat, fem camí, visem l'horitzó entre boires i brums, ens anem acostant al nou país lliure i engrescador que estem fent, on qualsevol ésser humà decent voldria viure.

Guanyant consciència guanyem l'hegemonia. La personalitat de la nació catalana és rica i forta, ha resistit la pressió de les forces adverses de l'estat opressor. La batalla es lliura en els nostres cors i esperits. Estem guanyant consciència que el relat històric és una part rellevant de la propaganda. I observem que no hi ha voluntat de clarificar i resoldre el conflicte científic sobre el relat històric que ara per ara relegitima les elits d'un estat en plena crisi de règim i de legitimitat que lluita per seguir mantenint el sistema i no perdre'n l'hegemonia. La història és la història. Són les estructures del poder les que agafen i fan i desfan el relat i el converteixen en propaganda, una construcció deliberada d'ignorància, fent que els seus comissaris rebin honors i els que en són dissidents siguin insultats i represos per iniquitat.

Hem portat la història al terreny dels drets humans, just acabar la 1a UNH a Crespià, l'estiu del 2013, tot defensant el principi que la distorsió deliberada de la història per part de les estructures de poder és una flagrant fallida dels drets humans. Per fer passar a la història la terrible frase “la història l'escriuen els vencedors” i beneficiar la democràcia i en detriment dels totalitarismes i les diverses formes d'opressió. I perquè els estàndards del dret internacional i dels drets humans s'enfoquen sobre la dignitat de l'ésser humà, no es poden negligir ni defugir, són universals, interdependents i interrelacionats. Asseguren una protecció legal individual i col·lectiva i obliguen els estats i els diferents actors implicats.

Ara ho internacionalitzem obrint una línia de treball en el marc dels Drets Humans consistent en el dret dels pobles sense estat a la recuperació de la pròpia història. Vàrem celebrar la 1a Jornada pel Dret a la Història, a Banyoles el 17 d'octubre passat, organitzada per la sectorial de la psicologia de l'Assemblea Nacional Catalana i les assemblees territorials de Banyoles/ Pla de l'Estany. La jornada versà sobre criteris científics, el rigor i la cura en fer recerca històrica, plantejà obertament la censura com a variable modificadora, sobre fonts, sobre dades, noves dades, i sobre les noves relacions de les dades, els nous enfocaments, que des del respecte, i sense persecucions i sense insults, demana el dret a la història. Seguim en mar oberta, preparant la segona jornada, ampliant les xarxes i conscients que mentre escrivim el nostre relat, construïm el nostre poder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia