Opinió

Tribuna

El forat del pany

“Els més preocupats per la dèria comunicativa de Piqué són el gremi dels periodistes

Gerard Piqué, jugador de futbol, potser passarà a la història perquè aquesta setmana ha retransmès un vídeo, quasi en directe, de l'interior de l'avió de tornada de l'expedició blaugrana. Pel guió, la fotografia i altres candidatures, la pel·lícula de Piqué no guanyarà cap premi Oscar, en canvi, comptava amb una nòmina de primers actors impagable, des de Leo Messi fins a Marc Bartra. El mèrit, o la gosadia, de Piqué no té tant a veure, però, amb les arts escèniques, sinó amb la transgressió de la intimitat del grup i de les persones que el formen.

Desconec si Piqué tenia l'autorització dels col·legues. Tampoc sé si en casos així cal autorització o no, per bé que, aparentment, Piqué va tirar pel dret aprofitant que Piqué se sap una de les peces divertides i valentes d'aquest equip, un defensa amb dret a pujar a rematar i, si cal, marcar i tot, amb permís del trident imparable. També desconec la qüestió dels drets d'imatge. I la del dret a la intimitat. D'una banda, tots aquests jugadors que viatgen al costat de Piqué tenen venuda la imatge a preus escandalosos. Cobren per exhibir-se amb un uniforme determinat, en els partits, en els entrenaments, en les gales. Però fins ara, no en els seients d'avió, mentre fan el son o es graten el nas. Intervindran els patrocinadors? Augmentaran les clàusules dels contractes? O prendran mesures contra els nous paparazzi? En definitiva, és possible que els col·legues adverteixin Piqué que una vegada ha fet gràcia, però que ja n'hi ha prou. Si passa el contrari i la moda dels vídeos en la intimitat s'estén, els escenaris de futur són infinits. Ens podríem trobar amb tots els jugadors fent pel·lícules alhora, en què tots els jugadors sortirien a escena amb un dispositiu a la mà. I això no funcionaria. O ens podríem trobar amb un Piqué de nova generació que s'atrevís a filmar dins del vestidor o en algun altre temple secret. A mi, si a la nova tecnologia se l'ha de deixar fer, prefereixo que sigui aviat. I que els jugadors surtin al camp o es quedin a la banqueta amb càmeres personals incorporades al cos, d'alta definició, lleugeres i resistents, que permetin visions espectaculars del joc i de les activitats humanes. Seria com veure-hi pel forat del pany. I convertiria, encara més, els futbolistes en exhibicionistes i els espectadors en voyeurs.

Segons sembla, els més preocupats per la dèria comunicativa de Piqué són el gremi dels periodistes. Tants esforços per obtenir una imatge o una declaració des de fora, mentre que en circulen en viu i en directe des de dins. Que no es preocupin. Un dia, un amic constructor em va dir que els paletes d'avui ja no construeixen res, només són muntadors. Les parts de l'edifici arriben prefabricades en bloc i només cal encaixar-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia