Opinió

Full de ruta

Es diu Tess Asplund

La imatge captura una expressió de valentia, tan necessària com perillosa
en una Europa que vulnera
el dret a l'asil dels refugiats mentre l'extrema dreta guanya terreny

L'impuls. “Estava tan enfadada. Quan van passar per davant, caminant, vaig sentir que no havien de ser allà i vaig sortir al carrer.” El puny alçat. La dignitat en la mirada d'una dona capaç de desafiar la impunitat amb què diumenge passat 300 neonazis es manifestaven a Borlänge (Suècia). Tess Asplund és l'activista de 42 anys que va burlar per uns instants la barrera policial i es va encarar pacíficament als nazis uniformats. N'hauran vist la fotografia de David Lagerlöf: ha fet la volta al món. La imatge captura una expressió de valentia, tan necessària com perillosa en una Europa que vulnera el dret a l'asil dels refugiats mentre l'extrema dreta guanya terreny en l'espai públic. I ho fa, sobretot, perquè Asplund no és el prototip de sueca que ens colonitza l'imaginari, sinó una dona negra d'origen colombià que va ser adoptada quan tenia només set mesos.

La lluita quotidiana de l'activista (la bossa plena de coses, el jersei de llana esfilagarsat, el cap rapat que desafia la convenció, que viure ja és prou difícil) contrasta amb l'estètica impostada dels manifestants (d'una indiscutible raça ària, com diria aquell; amb camisa blanca i corbata negra, i les banderes blanc-i-verdes al vent). Ara que s'ha convertit en una icona, Asplund admet a The Guardian que no pot evitar tenir por. Plantar cara al Moviment de Resistència Nòrdic no és cap broma. El seu fundador, Klas Lund, fou empresonat per participar el 1986 en la pallissa en què fou assassinat l'activista Ronny Landin quan intentava aturar l'agressió d'un grup de caps rapats a tres immigrants a Nynashamn. L'organització fa una evident apologia de la violència en defensa d'una revolució nacionalsocialista.

Asplund s'ha guanyat l'opinió pública mundial. Però avui, tota sola com sempre, haurà sortit a comprar el pa i acompanyarà les dues filles a casa d'unes amigues. Després de l'instant capturat pel fotoperiodista, uns agents van apartar-la del carrer. Era per evitar incidents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia