Opinió

Keep calm

Serendipitat

Vaig conèixer dues iniciatives que pretenen un canvi de perspectiva sobre un paisatge conegut però dotant-lo d'una altra interpretació

Marcel Proust ja va deixar escrit que “la vertadera màgia del descobriment no consisteix a buscar paisatges nous, sinó a canviar la mirada”. I per casualitat, serendipitat o perquè el destí així ho devia voler, l'altre dia vaig conèixer dues iniciatives que, amb objectius diferents, pretenen justament això. Un canvi de perspectiva sobre un paisatge conegut però dotant-lo d'una altra interpretació. L'una és la campanya Escapada al més autèntic Empordà, la primera promoció turística conjunta que fan la Bisbal d'Empordà, Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Corçà i Ullastret. Precisament el que busca és oferir visites guiades a espais d'interès cultural fins ara tancats al públic i dotar-los d'un discurs nou que permeti promoure el turisme durant tot l'any. La campanya té la voluntat de fer conèixer la història dels llocs que potser ja coneixem però des d'un altre punt de vista. No s'ho perdin. És una gran iniciativa per redescobrir indrets que ens donaran noves claus per entendre com som. L'altra, amb un to i un esperit ben diferents, és a Mallorca. Es diu Via corrupta: la ruta de la rampa i ofereix un passeig per aquells llocs de Palma més emblemàtics de la corrupció política de l'illa dels últims anys. És una altra perspectiva que pretén ser un exercici d'higiene democràtica i amb voluntat de catarsi col·lectiva. Dóna una altra lectura del paisatge que ha canviat per fets històrics recents per culpa d'unes pràctiques que malauradament estan tan arrelades al nostre passat, a la nostra societat, que formen part del nostre tarannà. Cal tenir present el passat per treure'n un profit en un futur immediat. I aquestes lliçons d'història que ens recorden com hem sigut i com som no ens podem oblidar d'ensenyar i d'aprendre a llegir-les. Un exercici que ens servirà per valorar que allò que tenim al davant, malgrat que estiguem tips de veure-ho, és important per créixer ja que de tot se n'aprèn, sigui per voluntat pròpia, per la divina providència, per casualitat o per serendipitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia