Opinió

Tribuna

Procés: el 26-J i l'ANC

“Mantingueu-vos ferms. Tots i totes som necessaris
per a l'ANC, i el 26-J simplement és
un tràmit que
hem d'afrontar

Des de fa uns mesos sento una profunda decepció per la manca de sentit d'estat de la política catalana. No hi ha una política nacional i això fa que cadascú vagi a la seva, tot i que una amplíssima majoria estigui d'acord en la construcció de la nostra dignitat nacional. Encara que no ho vulguem, estem fent política autonòmica. El dia a dia ens mata i el calendari estatal, amb les seves impotències, ens condiciona el procés i produeix un cert destrempament col·lectiu. I això és gravíssim per al procés.

Pel que fa als partits polítics, fonamentals per al procés, CDC està embolicada en la seva refundació: liberals, conservadors i socialdemòcrates han aparcat el procés mentre discuteixen el sexe dels àngels del seu futur partit i espai polític. ERC, tot i que segueix sent l'eix del procés i també la seva punta de llança, està abocada al dia a dia de la governabilitat del país, cosa que no li permet la necessària renovació i ampliació de la seva base social, tot i els esforços que s'estan fent des de la direcció. La CUP, per la seva banda, fa la seva pròpia guerra, i la desobediència és la seva estratègia. I en aquesta situació, el sobiranisme ha d'enfrontar-se a un repte que no és el seu, i personalment crec que no hi té res a guanyar, el 26-J, on potser sí que Espanya s'hi juga el seu futur però Catalunya no sé ben bé què en traurà, de tot plegat. Perquè pot anar del foc a les brases.

Però si hi ha un element preocupant, central, és el que està passant a l'ANC, que pateix una certa desmobilització de les seves bases, que no entenen ben bé què està passant al si de l'associació i el perquè de les lluites per assolir el suposat poder. D'unes setmanes ençà, companys històrics i gent de la base de l'ANC m'han demanat que em presentés al secretariat de l'ANC i m'han reiterat que el que cal ara a l'Assemblea és aplicar l'eslògan que multitud de
vegades m'haureu sentit reivindicar: coincidència, complicitat i transversalitat. Però m'hi he negat, perquè crec que persones com jo podem ajudar,
ser referència d'unes certes maneres de fer, però en cap cas tornar a ser els protagonistes. Els qui vam fer possible en la transició democràtica l'Assemblea de Catalunya, i dècades després vam contribuir a la creació de l'ANC, hem de ser part del procés però no liderar-lo.

L'ANC és una realitat sòlida que, al meu parer, necessita més sensibilitat transversal i menys presidencialisme, que s'hauria d'haver acabat amb la figura irrepetible de Carme Forcadell. Ara el que cal és cohesió, persones capaces d'il·lusionar i gestionar. També és necessari un full de ruta i un projecte que interessi a tots els patriotes catalans exercint dia a dia amb transversalitat i complicitat, i sobretot posar fi a les lluites entre nosaltres.

L'ANC són Carme Forcadell, Marc Costa, Pere Pugès, Jaume Marfany, Jordi Sànchez, Quim Torra, Agustí Alcoberro, Antonio Baños, Liz Castro i molts i molts altres dels barris i viles d'arreu de Catalunya. Gent il·lusionada que vol servir el país i que volen assolir la dignitat de viure en una Catalunya lliure i sobirana. Calen, doncs, unes eleccions al secretariat nacional, però no batalletes personalistes i cal que els partits en quedin al marge. L'ANC no és l'Assemblea de Catalunya històrica, que sí que era una qüestió formalment de partits i organitzacions de resistència contra el franquisme. L'Assemblea és una associació de persones. El millor de la bona gent del país: els patriotes.

Penso que l'ANC no s'hauria d'haver organitzat com una associació convencional, amb una presidència i una junta formal, sinó que hauria estat millor un estat major que treballés i dirigís sense cap mena de vedetisme de ningú. Però això a dia d'avui ja és una utopia, i ja que la realitat és la que és, intentem escollir les persones més vàlides que s'estimin el país per sobre de tot i que no ens condueixin a trifulgues personalistes. El que ens cal és que sàpiguen manar i cohesionar.

L'Assemblea és i serà vital, ja que s'acosten durs enfrontaments amb l'Estat i amb la quinta columna política, mediàtica i social que ha anat teixint les veritables estructures d'estat espanyoles per destruir el procés. No és qüestió, per tant, de noms, i sí de sentit d'estat i de saber crear estructures de resistència.

Mantingueu-vos ferms. Tots i totes som necessaris per a l'ANC. I el 26-J simplement és un tràmit que hem d'afrontar, però guanyi qui guanyi, desgraciadament, ens crearà més o menys problemes al procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia