Opinió

A la tres

No hi ha dret

“El que no ha pogut unir el procés sobiranista ho uneix el govern del PP i el Constitucional

En un cap de setmana de disgustos, la nota d'esperança l'ha posat la manifestació que va recórrer el centre de Barcelona en defensa dels drets socials i en contra de les suspensions del Tribunal Constitucional. La mobilització va reunir milers de persones. I més enllà del tediós ball de xifres que acompanya les convocatòries a peu de carrer, es pot dir que la d'ahir va ser una de les grans. Per la fotografia, amb matisos, però unitària i transversal. Una imatge que probablement no es repetia d'ençà de la mobilització en contra de la sentència de l'Estatut, el juliol del 2010. Més de seixanta entitats, sindicats i partits polítics –a excepció del PP i Ciutadans–es van manifestar plegats ahir al crit d'“Els drets no se suspenen”. El que no ha pogut unir el procés sobiranista malgrat els intents dels partidaris de la independència, ho uneix el govern del PP i el Constitucional. Ho va fer sis anys enrere, hi torna el 2016. Consens gairebé unànime contra la injustícia.

El govern dels populars redueix a simples afers competencials la interposició de recursos al Constitucional. Fredor absoluta que remet a matèries, normes i articles però amaga les conseqüències darrere de cadascuna de les impugnacions. Com publicàvem ahir, la major part de les normes al TC afecten els sectors més vulnerables. L'exemple més clar, la de pobresa energètica i emergència habitacional, l'última sota el focus constitucional dels populars. La suspensió derivada de la seva admissió a tràmit comença a tenir efectes. Ho alertava el món local: els bancs han canviat d'actitud respecte a la gestió de pisos buits i els desnonaments. I s'estan bloquejant accions fins ara acordades amb els consistoris. S'agafen a la normativa recorreguda. I ho fan amb la connivència del PP.

La manifestació d'ahir va ser un clam unitari per dir que els drets no es retallen. Que no hi ha dret. Era un missatge que ressonava eixordador el dia després que la consulta trampa de Tortosa intentés donar una pàtina democràtica al franquista monument de l'Ebre i que les banderes preconstitucionals s'exhibissin impúdicament pel centre de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia