Política

Blanes s'encalla amb el POUM i ERC es desmarca clarament per primer cop

L'anul·lació per sentència judicial del planejament del 2010 ha provocat que el govern negociï contra rellotge una legalització polèmica de càmpings

El mandat a Blanes va començar amb fortes turbulències, i superades algunes etapes, s'hi torna a trobar. De les dificultats per formar un equip de govern, per tenir un alcalde clar (atès que tres grups, el PSC, ICV-EUiA i CiU tenien quatre regidors cadascun) es va passar a una etapa d'un govern molt feble encapçalat per Miquel Lupiáñez (PSC) que estava en minoria però no acabava de trobar prou suport per acabar-se de reafirmar.

El suport gairebé incondicional el van trobar aviat CiU i el PSC en l'únic regidor del PP, Salvador Tordera. Cap novetat, ja que el PP històricament ha estat aliat dels governs de Blanes. No va ser fins passat l'any que el PSC i CiU, fent una crida gairebé desesperada a sumar forces, van aconseguir que també s'afegís al govern ERC, i amb aquests dos regidors, el nou govern ja tenia els onze vots que li permeten respirar amb una certa tranquil·litat. Però ERC ja va avisar que en temes cabdals mantindria la seva independència, i el principal punt en què han topat ha estat precisament un de gran transcendència per al municipi, l'aprovació del nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM).

L'estiu passat la regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya, fent balanç del primer any, va destacar que els tres socis de govern arribaven a l'entesa tot i els punts de vista diferents, però passat un any més, l'aprovació del POUM s'ha convertit, de moment, en un escull, una font inesgotable de reunions i taules de negociació fins ara infructuoses, i en un punt de fricció dins el govern (amb ERC, que manté una posició no favorable a legalitzar les ampliacions dels càmpings) i el PSC i CiU, que mantenen que cal fer-ho amb arguments que moltes vegades semblen més propers als propietaris dels càmpings. Queda veure com es resol i si afectarà o no, més a llarg termini, el pacte tripartit. Mentrestant, el poble continua paralitzat, com coincideixen tots, perquè no es poden donar llicències d'obra. I mentre gairebé s'exigeix que l'oposició hi prengui partit (cap a la legalització), el PSC i CiU semblen poc disposats a cedir.

El turisme

L'impacte sobre el turisme és el principal argument esgrimit pel PSC i CiU per legalitzar els càmpings. A part de l'ocupació de la Ciutat Esportiva, que ha anat a l'alça, també s'ha donat un altre impuls al concurs internacional de focs amb la incorporació de Lloret al conveni, que ja havia signat anteriorment Girona. A més, s'han allargat un dia i n'han augmentat els premis per donar més impuls al que per ara és la principal atracció de la ciutat. Però no tot és positiu, el festival de cervesa artesana Birrasana, creat per blanencs i nascut a la ciutat, s'ha acabat traslladant a Lloret de Mar per la manca d'entesa entre els promotors i l'Ajuntament.

Un altre afer que crema a les mans del govern és la dissolució del Consorci Urbanístic Portal Costa Brava-Illa de Blanes. La Sindicatura de Comptes, en el seu informe, ja exposava que encara no s'ha pagat res dels 30 milions que va costar construir la Ciutat Esportiva, que era el projecte que donava sentit al consorci. El Departament de la Presidència de la Generalitat i l'Ajuntament de Blanes ja han arribat a un acord que preveu que l'Ajuntament demani un crèdit de setze milions, han passat de molt els tres mesos que la Generalitat va donar de termini per convocar i liquidar el consorci, però l'alcalde ja va dir que no ho farà fins que el POUM estigui tancat. En tot cas, per fer front al deute, l'Ajuntament haurà de demanar un crèdit de 16 milions, que s'afegirà al deute que arrossega l'Ajuntament.

LA XIFRA

2,8
milions
d'euros de sanció es la imposada als dos càmpings susceptibles de ser legalitzats, el Bella Terra i el Blanc.

LA DATA

2010
és l'any
que es va aprovar el POUM i que una sentència judicial ha anul·lat arran de les denúncies dels càmpings.

El govern

Miquel Lupiáñez (PSC) encapçala l'equip de govern blanenc, que està format pels socialistes, CiU, ERC (que s'hi va incorporar al cap d'un any) i amb el suport del regidor del PP, responsable d'una ponència d'activitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA