En directe
Neix el partit de Colau
Més de 8.600 inscrits al nou subjecte polític en votaran avui l'ideari, el codi ètic i l'executiva
La direcció estatal de Podem acudirà a l'assemblea fundacional dels comuns, tot i que la cúpula de Catalunya no hi conflueix
Barcelona en Comú, ICV i EUiA confluiran avui al pavelló de la Vall d'Hebron per fundar un nou partit que encara no té nom. El PDeCAT va néixer igual, sense nom, però en el cas dels comuns la tria de la denominació –que s'havia de votar avui– s'ha ajornat, perquè Podem, de moment, no hi conflueix.
La marca morada és una de les armes que li queden a Albano-Dante Fachin per negociar la seva futura integració a la confluència, ja que, si Podem no s'hi afegeix, el nou partit difícilment es podrà dir En Comú Podem, l'opció que parteix d'entrada com a favorita, vencedora en dues ocasions a Catalunya en les eleccions estatals. Altres possibilitats que se sotmetran a votació més endavant són Catalunya en Comú i Els Comuns.
El nou subjecte polític vol substituir Catalunya Sí que es Pot (CSQP) al Parlament i esdevenir l'alternativa al govern de Junts pel Sí. El 27-S, els comuns no hi van confluir. Ara és la direcció de Podem la que no s'hi apunta, malgrat que una part de la seva gent es presenta “a títol individual”, segons la direcció estatal, als òrgans de direcció.
Han confirmat assistència a l'assemblea el coordinador general d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, i l'alcalde corunyès, Xulio Ferreiro. La dirigent de Compromís, Mónica Oltra, en canvi, ha excusat la seva absència. Els comuns hi han convidat Podem. En representació de la direcció estatal, hi acudirà el secretari d'organització i programa, Pablo Echenique, i la secretària de plurinacionalitat i diversitat territorial, Meri Pita. La seva presència evidencia l'interès de Pablo Iglesias perquè la seva marca a Catalunya s'integri en el nou partit. No vol cap altre escenari que no sigui avançar plegats, però intenta no trepitjar l'autonomia de Fachin i evitar una trencadissa.
Fonts de la construcció del nou espai lamenten que “aquesta vegada no hagi estat possible” confluir, avancen que ja estan treballant en un pla B per fer-ho més endavant i asseguren que “el primer interessat” que fructifiqui és Iglesias, que aviat pilotarà la integració de Podem i IU. Així, avisen Fachin que “les portes estan obertes, però el que no hi haurà és una coalició electoral”.
El dirigent del partit morat a Catalunya va anunciar ahir un cicle d'onze trobades per explicar a les bases les negociacions que han mantingut, però que a hores d'ara no han reeixit, així com “els horitzons i els reptes polítics que Podem haurà d'assumir”.
Ahir hi havia 8.687 persones inscrites en el nou partit (5.900 estan verificades per mitjà de documents d'identitat), però és impossible saber quants provenen de la militància d'ICV, d'EUiA, dels comuns, de Podem o de cap organització prèvia, ja que no es demana la procedència en el moment del registre. El partit tindrà dos òrgans de direcció “transitòria” –en espera de completar la confluència–: una executiva de 33 membres i una coordinadora nacional de 120. Xavier Domènech, considerat l'arquitecte de la formació, està cridat a encapçalar el primer, mentre que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, presidirà el segon. Abans de conèixer els candidats guanyadors, però, que es voten telemàticament des de dissabte passat i avui presencialment, els assistents a l'assemblea aprovaran in situ el document ideològic i les aportacions recollides a través d'un procés participatiu previ.
A la tarda es votaran els principis d'ètica política i de radicalitat democràtica del nou actor, que limitarà l'acumulació “injustificada”de càrrecs, de mandats –dos, prorrogables per motius “extraordinaris”– i de salaris –prenent com a límit la base d'un sou de 3,5 vegades el mínim interprofessional brut–. També renunciarà a finançar-se mitjançant crèdits bancaris i a heretar deutes amb entitats financeres, de manera que es garantirà que no s'arrossega la motxilla de més de 12 milions de deute d'ICV.
L'executiva de Domènech inclou el pinyol de Barcelona en Comú: el membre de la coordinadora Adrià Alemany –parella de Colau–; el primer tinent d'alcalde barceloní, Gerardo Pisarello, i la portaveu de la direcció executiva, Susana Segovia.
A més, hi tindran un paper destacat representants de la germana petita de la confluència barcelonina, Terrassa en Comú, amb Xavi Matilla, cap de l'oposició a la cocapital vallesana, i Marc Grau, cap de gabinet i coordinador del grup parlamentari al Congrés.
Però el partit de Colau serà també el partit d'ICV, que aportarà a la direcció l'eurodiputat i portaveu Ernest Urtasun, els coordinadors Marta Ribas i David Cid, l'exalcaldessa de Rubí i exdiputada al Congrés Núria Buenaventura, i l'alcaldessa de Castelldefels, Candela López. Urtasun va recordar en el 30è aniversari ecosocialista, celebrat al febrer, que ICV ja va néixer a partir d'una confluència i va assegurar que haurà actuat de “pont” entre el PSUC i el partit que neix.
L'alineació d'EUiA per dirigir-lo la formaran el coordinador general, Joan Josep Nuet; la responsable de comunicació, Eva Balart; el d'organització, Héctor Sánchez, i la sindicalista Núria Lozano. La comissió nacional d'EUiA va donar llum verd el mes passat a la candidatura a l'executiva del nou espai, amb setze vots a favor, cinc en contra i una abstenció.
Per part de Podem, el militant català més votat a Vistalegre 2, Vicenç Navarro, que anava de número 3 a la llista d'Iglesias, acompanya Domènech en la candidatura, mentre que la diputada de CSQP Jéssica Albiach, que va perdre les primàries en benefici de Fachin, presenta una candidatura pròpia –amb Marc Bertomeu, foragitat recentment de la direcció del partit–, que té tots els números de completar la cúpula del nou subjecte. De fet, hi ha podemites en cinc candidatures als òrgans directius.
Independents
Una de les gràcies del nou partit, segons les parts, és la incorporació d'independents, com un dia ho va ser Colau a BComú. En aquest sentit, sobresurten la regidora de L'Altraveu a Castellar del Vallès, Elisenda Alamany, obertament independentista, i Marc Parés, que ha coordinat la ponència ideològica.
Altres presumibles membres de l'executiva són la diputada al Congrés Lucía Martín, que va substituir Colau a la PAH; el regidor de Barcelona Eloi Badia, i el coordinador de la campanya electoral de BComú, Aitor Hernández Carr.
Tot això, si els inscrits escullen en bloc els candidats de Domènech i d'Albiach. Les llistes, però, són obertes i hi ha altres candidatures en joc, també a títol individual, de persones que podrien accedir a la direcció. Els resultats, a mitja tarda.