Política

Municipal

Salt aprova el sector sud amb l’abstenció d’IpS-CUP

L’oposició, que dona suport unànime a la proposta d’ERC, exigeix majoritàriament el trencament de l’equip de govern per “coherència” davant la seva divisió en l’afer més important del mandat

L’aprovació de la creació del sector sud, un dels acords “més importants no només d’aquest mandat sinó dels últims anys a Salt”, segons va destacar el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Àlex Barceló (ERC), va comportar ahir al matí una forta batalla política en el ple de Salt arran de l’abstenció del soci minoritari del govern, IpS-CUP, fet que va ser durament criticat per l’oposició i va portar els principals grups a demanar la seva sortida del govern “per coherència”.

IpS-CUP va ser l’únic grup que no va votar a favor de la creació de la peça urbanística del sector sud, que obre la porta al desenvolupament a mitjà i llarg termini d’una àmplia àrea de 900.000 metres quadrats on es planteja fer una àmplia zona comercial –s’hi voldria instal·lar Ikea– i també el nou hospital Trueta i les facultats de medicina i infermeria. Una creació que van avalar un 87,63% dels 4.829 veïns de Salt que van participar en la consulta ciutadana del 24 de setembre passat. La resta de regidors saltencs van donar suport ahir als diferents punts de modificació urbanística presentats pel govern o, més ben dit en aquest cas, per ERC per tal de fer possible la creació del sector. Cal destacar que també va votar-hi a favor Canviem Salt, que va fer campanya pel no en la consulta, ja que el seu regidor, Wilder Palacio, va subratllar que volia “ser conseqüent” amb el resultat de la votació ciutadana. En canvi, el portaveu d’IpS-CUP, Ferran Burch, va defensar que amb l’abstenció no posaven “traves” ni vetaven “allò que va decidir la ciutadania”, tot i que va subratllar que aquell no era el seu model. De fet, Burch va recordar que la consulta ciutadana va ser fruit d’un pacte per desencallar aquest tema davant la falta de consens de l’equip de govern i que van considerar-la “vinculant”, i que el resultat “va ser molt clar a favor del desenvolupament”.

La posició d’IpS-CUP va ser molt criticada per l’oposició, que els van acusar de no acceptar el resultat de la consulta, i els dos principals grups, CiU i PSC, els van demanar que deixessin el govern si aquell no era el seu projecte. També tant Jaume Torramadé (CiU) com Iolanda Pineda (PSC) van coincidir a demanar que, si no, sigui ERC qui tingui “coratge” i faci fora IpS-CUP del govern: “Governen amb l’únic grup municipal que vota diferent en el tema més important del mandat; són incoherents els dos”, va remarcar Pineda. Torramadé va acusar el grup de Burch de “manca de decència” i va remarcar que no era cert que no posaven traves: “Si tots fem igual i ens abstenim, això no s’aprova perquè en temes d’urbanisme cal majoria absoluta.” Va acusar el govern de “jugar amb foc” duent a ple temes en què tenen discrepàncies perquè algun dia no els aprovarà l’oposició. En aquest sentit, tant ell com Pineda com el portaveu de PxC, Sergi Fabri, van subratllar que era gràcies a “la responsabilitat” de l’oposició que el sector sud tirava ahir endavant.

Davant les fortes crítiques de l’oposició, Burch va admetre que “si mai en algun tràmit” cal el seu vot a favor per tirar endavant el desenvolupament ja el faran, i va insistir que seguiran al govern mentre allò que els uneixi sigui més important que allò en què discrepin.

Des d’ERC, el grup majoritari del govern, Barceló va admetre que preferirien “altres posicions com ara les de Canviem Salt”, però va considerar la posició d’IpS-CUP com a “gest correcte”, i l’alcalde, Jordi Viñas, va remarcar que “en un govern hi ha diferents sensibilitats” però que aquest tema “transcendent” no l’havien volgut “deixar sobre la taula” perquè són “responsables” i per això havien fet que la ciutadania els “marqués el camí” i ahir l’havien dut a votació.

LES FRASES

Hauria estat una irresponsabilitat no dur-ho a votació. La ciutadania ens va marcar un camí
Jordi Viñas
alcalde de salt (ERC)
Els resultats de la votació van ser clars, era vinculant i serem conseqüents: hi votarem a favor
Wilder Palacio
regidor de canviem salt
No posarem traves a allò que va decidir la ciutadania, tot i que no és el nostre model. Ens abstindrem
Ferran Burch
portaveu d’ips-cup i primer tinent d’alcalde
Encara esperem que el senyor Burch es retracti d’haver dit que la consulta estava manipulada
Josep Valentí
regidor no adscrit del pdecat
El soci petit ens vol fer creure que no posa traves. Si tots fem igual i ens abstenim, això no s’aprova
Jaume Torramadé
portaveu de ciu
Salt té una oposició responsable i té un govern irresponsable i mentider
Sergi Fabri
portaveu de pxc
Deu mesos després no han acceptat el resultat de la consulta. Siguin coherents i deixin el govern
Iolanda Pineda
portaveu del psc
Només li vull donar un consell, al senyor Burch: rectificar és de savis
Atilano González
regidor de ciutadans

Canvis notables en el servei d’escombraries

El ple extraordinari d’ahir al matí a Salt va tenir com a altre punt destacat l’inici dels tràmits per engegar un nou contracte unificat pels serveis de recollida de residus, neteja viària i deixalleria municipal. Es tracta del contracte més gran del consistori (té un valor estimat de més de 17 milions per quatre anys de contracte). El plec de clàusules i la licitació del contracte van tirar endavant amb els vots a favor només de l’equip de govern i C’s, ja que la resta de grups o bé es van abstenir (CiU, PSC i els regidors no adscrits del PDeCAT) o bé van votar-hi en contra (PxC i Canviem Salt), ja que volen presentar-hi al·legacions.

Segons va detallar la regidora de Medi Ambient, Marta Guillaumes, el nou contracte planteja 19 novetats destacades amb tres objectius: millorar els índexs de recollida selectiva, optimitzar el servei i millorar la imatge del servei i del poble. Entre aquestes novetats, destaca la homogeneïtzació de contenidors per uns de nous de laterals, que van suscitar dubtes entre l’oposició. A més, n’hi haurà menys però de més capacitat i es reduirà la freqüència de recollida, coses que també van generar dubtes entre alguns grups. També va fer-ho el fet que es digui que la recollida de rebuig sigui “preferentment” en horari diürn per possibles problemes de trànsit. En canvi, aspectes que es van aplaudir en general van ser que la recollida de voluminosos passa a ser cada dia i la posada en marxa del porta a porta comercial de cartró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona