Política

Política

Un arbre per a “il·luminar” l'ús de la llengua

La Generalitat Valenciana celebra el Dia europeu de les Llengües amb la inauguració de l'Arbre e les Llengües, símbol de la diversitat lingüística al món

El president Ximo Puig defèn el nou decret de plurilingüisme perquè és un “avanç” i insta a abandonar la confrontació

La Generalitat Valenciana ha commemorat el Dia Europeu de les Llengües, que se celebra a tot Europa el 26 de setembre amb una celebració a què han assistit el president de la Generalitat, Ximo Puig, acompanyat pel conseller, Vicent Marzà, i representants institucionals i socials vinculats a la promoció i a la normalització lingüística, entre les quals l'AVL, ACPV i Escola Valenciana.

El president Ximo Puig ha explicat que “aquest acte suposa dur el valencià on pertoca, igual com estem fent amb la presentació de la nostra proposta de decret de plurilingüisme, perquè els xiquets i les xiquetes valencians acaben la seua escolaritat sabent les tres llengües. Un avanç considerable, fet des del diàleg i per arribar a un gran consens per la llengua”. El president de la Generalitat – fortament aplaudit pels xiquets que assistien a la festa i que fins i tot li han demanat que els signara les gorres– ha subratllat que la llengua és més que un instrument de comunicació. “Darrere d'una llengua hi ha valors, sentiments; és una petjada històrica”, ha indicat.

En aquest sentit, el líder valencià ha destacat que aquesta petjada “es manté malgrat haver estat tres-cents anys arraconada; està ahí i perviu més enllà de les directrius polítiques per amagar-la”.

Això no obstant, el president ha lamentat que l'avanç de l'ús la llengua no tinga la mateixa correspondència a la societat que a l'ensenyament. “Dissortadament l'ús social està molt lluny d'on hauria d'arribar”, ha expressat alhora que ha instat a recuperar el més prompte possible la radiotelevisió pública. També ha fet una crida al polítics perquè usen habitualment la llengua pròpia. “El valencià és la nostra forma d'entendre el món i també la nostra diversitat lingüística”, ha reblat.

“Que ens il·lumine”

Aprofitant aquesta efemèride promoguda pel Consell d'Europa, el conseller Vicent Marzà i el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano ha presentat l'escultura col·laborativa creada per Monique Bastiaans i en la qual van participar en la creació de flors que simbolitzen la diversitat lingüística xiquets de diferents centres educatius. Així, l'Arbre de les Llengües ja està a la seua ubicació definitiva i és una reivindicació de la riquesa que comporta la diversitat lingüística i alhora un homenatge a l'Arbre de la Ciència de Ramon Llull. Com ha recordat el conseller Marzà es tracta d'una escultura, els braços i les branques de la quals, han sigut elaborats a partir d'antics fanals de la ciutat de València. “Espere que l'arbre ens il·lumine a tots”, ha confiat el responsable de posar en marxa el nou decret de plurilingüisme.

“És un símbol del miler de llengües que es parlen al món i que estan molt ben representades per les cassoletes que ha fet cada xiquet des que es va presentar la iniciativa al març”, ha dit.

El responsable d'Educació ha insistit una vegada més en la necessitat de mirar les llengües com a nexe d'unió i no de confrontació. “Ha de ser un element de concòrdia, de construir ponts”, ha dit. En aquest sentit, ha Marzà ha compartit la reflexió del president Puig al voltant de l'ús social. “Vam publicar una enquesta en què un 85% de la gent demanava que s'utilitzara més. I això és el que volem fer: més polítiques actives per la llengua perquè tothom puga gaudir de parlar en la seua llengua”, ha reflexionat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona